Büntetőfeljelentést tesz a szaktárca a védőoltások veszélyességét hirdető kampány kapcsán

Krónika 2018. szeptember 06., 11:36

Büntetőjogi feljelentést készül tenni az egészségügyi minisztérium azok ellen, aki olyan információkat terjesztettek, miszerint az oltások hatástalanok, sőt veszélyesek – jelentette be Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

Fotó: Barabás Ákos

Pintea kifejtette, hogy csütörtökön az általa vezetett szaktárca büntetőjogi feljelentést fog tenni azok ellen, akik a közterületeken kihelyezett plakátokon, a lakosság postaládáiba dobott szórólapokon és a közösségi oldalakon az oltások hasznosságát tagadó információkat terjesztettek.

Az egészségügyi minisztérium leszögezte, hogy a Romániában használt oltóanyagokat a legmagasabb minőségi szabványpok alapján ellenőrzik.

„Az egészségügyi minisztérium elhatárolódik az oltások hatékonyságát megkérdőjelező és az oltásokat veszélyesként bemutató, félretájékoztató és manipuláló kampánytól” – olvasható a szaktárcának az Agerpres hírügynökség által idézett közleményében. A minisztérium arra reagált, hogy az elmúlt időszakban Bukarestben terjesztett szórólapokon olvasható leírások szerint a védőoltáoks „rovarirtószert tartalmaznak, elvetélt magzatok sejtjeiből készülnek, és egy egész életre tönkretehetik a gyerekeket”. A brossúrákon ráadásul feltüntették a román egészségügyi minisztérium és az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapjának (UNICEF) logóját, azt a látszatot keltve, mintha az intézmények folytatnának védőoltás ellenes kampányt.

A román egészségügyi minisztérium leszögezi: az oltások hasznos voltát cáfoló kampányban jogtalanul használják bizonyos intézmények vizuális megkülönböztető jegyeit, és a közösségi oldalakon, plakátokon és szórólapokon terjesztett hamis állítások félrevezetik a szülőket, a lakosság egészségét veszélyeztetve.