Románoktatás: nem tágít a miniszter, nem nyilatkozik a kisebbségi államtitkárság

Bíró Blanka , Kiss Judit 2018. szeptember 06., 11:20

Továbbra sem veszi figyelembe Valentin Popa oktatási miniszter az ellenérveket a nagy felháborodást keltő kormányrendelettel kapcsolatban, amely előírja, hogy az elemi osztályokban is szaktanárok oktassák a gyerekeket román nyelv és irodalomból.

Aki tudja csinálja, aki nem tudja, tanítja, aki tanítani se tudja, abból lesz a miniszter... Fotó: Edu.ro

A tárcavezetővel folytatott keddi megbeszélésen az RMDSZ azt kérte a tanügyminisztertől, hogy vonja vissza az oktatási törvény módosítására vonatkozó rendeletet, Popa azonban ezt elutasította.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ oktatásért felelős szakpolitikusa szerdán a Transindex hírportálnak elmondta,

a továbbiakban törvénytervezetet dolgoznak ki, amellyel módosítanák vagy törölnék az oktatási törvény erre vonatkozó cikkelyét,

ugyanakkor további lépésként a parlamenti oktatási bizottság meghallgatására kérették be a tanügyminisztert, erre a következő két hétben kerül sor.

Szabó Ödön úgy véli, a kormányrendelet végrehajtásával sem az iskolaigazgatóknak, sem pedig a tanfelügyelőségeknek nem kell sietniük, az RMDSZ által készített gyors összegzés szerint ugyanis a teljes kisebbségi oktatási hálózatban közel ezer tanárt kellene alkalmazni, jelenleg pedig nem áll rendelkezésre ekkora számú tanerő, amelyet az elemi oktatásba is be lehetne vonni.

Ezzel szemben a tanfelügyelőségek már elkezdtek intézkedni az ügyben: a kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola leköszönt igazgatója, Lakatos András a Krónikának elmondta, az intézmény megkapta a felszólítást a tanfelügyelőségtől, hogy nevesítsék a romántanárokat, akik az elemi osztályokban fognak oktatni.

A tanügyi törvényt módosító rendeletet hevesen ellenzi nemcsak az RMDSZ, de a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) is, ezenkívül civil szervezetek, a pedagógustársadalom képviselői is felháborodásuknak adtak hangot a drasztikus, elhamarkodott lépés miatt.

A Krónika  megkereste az ügyben a bukaresti oktatási minisztérium kisebbségügyi államtitkárságát, itt azonban nem kívántak nyilatkozni, állást foglalni az elemiben bevezetett románnyelv-oktatás kapcsán. Kovács Irén államtitkár tanácsosa, Fodor József megkeresésünkre közölte, „az államtitkár asszony elfoglalt, nem ér rá ezzel foglalkozni, számára most a tankönyvek biztosítása jelent prioritást”. A tanácsos az oktatási minisztérium kommunikációs központjához irányított kérdéseinkkel.

Egyébként romántanárok sem helyeslik a rendeletet. Ezzel kapcsolatban Liana Bărbos, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum tanára a Szabadság napilapnak úgy nyilatkozott, az iskolák vezetőségére kellett volna bízni a döntést, hogy gyakorlatba ültetik-e ezt a határozatot, vagy sem. „Kolozsváron feleslegesnek tartom a változtatást, mert tapasztalatom szerint itt jól képzett, románul jól beszélő tanítók oktatják a román nyelvet, akik a kisgyerekekkel anyanyelvükön tudnak beszélni. Főleg az előkészítő, első és második osztályban fontos, hogy a gyermekeknek olyan pedagógus tanítsa a román nyelvet, aki jól ért a gyermek anyanyelvén. Másik fontos tényező, hogy a romántanárok pedagógiai képzése középiskolás és líceumi tanulók oktatását tartja szem előtt” – mondta a pedagógus.

Úgy fogalmazott, jobb ötletnek tartja, ha inkább a tanítókat képeznék ez irányban, semmint a tanárokat. „Az elemi tagozaton kifejezetten jó, ha a gyermek anyanyelvét és a román nyelvet ugyanaz a pedagógus oktatja. A tanítók és a pedagógusok sokszor közösen tartanak foglalkozásokat, szakköröket, tanácsadásban és tapasztalatcserében részesítik egymást, és ez a jó gyakorlat általánossá válhat” – összegzett a romántanár.