Egészségügyi nyilatkozatstop

Bíró Blanka 2018. szeptember 06., 09:56

Közérdekű információk visszatartásával, szabályozásával próbálkozik az egészségügyi minisztérium: csak a tárca előzetes jóváhagyásával adhatnak tájékoztatást a sajtónak.

Korlátoznák az információhoz való hozzáférést az egészségügyi intézményekben

A Românialiberă.ro portál anyaga szerint a körlevél három rövid pontban foglalja össze a miniszter utasításait, miszerint

az állampolgárok állandó és folyamatos tájékoztatására kell hangsúlyt fektetni, de hogy elkerüljék azokat a buktatókat, melyek a kommunikáció során a minisztériumok és az alárendelt intézmények megítélését rontanák, minden sajtónyilatkozat előtt ki kell kérni a minisztérium engedélyét.

Az alárendelt intézmények vezetői közvetlenül felelnek az utasítás betartásáért – szögezi le a miniszter által jegyzett körlevél.

A Krónika által megkérdezett intézményvezetők kifejtették, a napokban nem kaptak erre vonatkozó utasítást, viszont hónapokkal ezelőtt szintén volt egy ilyen irányú próbálkozása a minisztériumnak, amit aztán gyorsan vissza is vont.

Ágoston László, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta, a nyár elején kiküldött utasítást időközben visszavonta a minisztérium, azóta nem kaptak erre vonatkozó újabb tájékoztatót. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője kifejtette, amikor megkapták a korábbi körlevelet azonnal az egészségügyi minisztériumhoz fordult pontosításért, kitől, milyen módon kell engedélyt kérnie, hiszen őt naponta keresik közérdekű információkért a sajtó képviselői.

Napokon belül visszavonták az utasítást, valószínű a minisztériumban is belátták, hogy ha negyven megyéből naponta bombázzák őket jóváhagyásért, az nem segíti elő a tájékoztatást”

– szögezte le Tar Gyöngyi.
Antal Álmos, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház orvos igazgatója eközben arra irányította rá a figyelmet, hogy minden egészségügyi intézményben megvannak az információk közlésének írott és íratlan szabályai, elsősorban tekintettel kell lenni a betegek személyiségi jogaira, az orvosi titoktartásra, ám ez nem azt jelenti, hogy a közérdekű információkat visszatartják, nem tájékoztatják megfelelően a lakosságot, ez sok esetben a megelőzés egyik hatékony eszköze.

Antal szerint az intézményvezetők általában tudatában vannak a felelősségüknek, és csak a valóban közérdekű információkkal rukkolnak elő, ehhez pedig nem kell minisztériumi engedély.