Több mint harminc film szemléje Csíkban: Számos új alkotást sorakoztat fel a szeptember 11 – 22. között szervezendő Filmszereda

Molnár Rajmond 2018. szeptember 05., 19:29

Több mint harminc alkotást tekinthetnek meg a filmkedvelők a Csíki moziban szeptember 11–22. között a Filmszereda – Székelyföldi Mozgóképfesztivál idején. A szemlét másodízben szervezi meg a hargitai megyeszékhely önkormányzata.

A romániai filmgyártás legjobb darabjait, valamint külföldi filmeket is láthat a közönség Fotó: Sándor Csilla

Magyar vonatkozású mozgóképes alkotásokat, a romániai filmgyártás legjobb darabjait, valamint külföldi filmeket is láthat a közönség szeptember 11. és 22. között Csíkszeredában. A Filmszereda – Székelyföldi Mozgóképfesztivál elnevezésű szemlét másodízben szervezi meg a csíkszeredai önkormányzat. A Filmszeredával kapcsolatos fontosabb információkat sajtótájékoztatón ismertették tegnap.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere kifejtette, az idei fesztivál érdekessége, hogy a tavalyinál egy árnyalattal erősebb lesz a külföldi filmek felhozatala, ízelítőt nyújtanak a nemzetközi filmgyártás fontosabb eredményeiből. Néhány film esetében rendezőkkel és szereplőkkel is találkozhat a csíki közönség, ezzel kapcsolatban még tartanak az egyeztetések. Ráduly azt is kiemelte, hogy a mozgóképfesztivál csütörtöki, szeptember 13-ai hivatalos megnyitóját megelőző két napon már elkezdődik a tíznapos filmszemlére való hangolódás: a –1. és 0. napon (szeptember 11-én és 12-én, kedden és szerdán) is vetítenek filmeket.

A szemle műsorán szerepel többek között a chilei Sebastián Lelio rendező 2017-es szerelmi drámája, Una Mujer Fantástica (Egy fantasztikus nő), amely már bemutatója évében elnyerte a Berlinalén a legjobb forgatókönyvért járó díjat, majd 2018-ban a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

Vetítik a Gárdos Éva rendezte Budapest Noir című magyar filmdrámát is. A magyar vonatkozású mozgóképes alkotások mellett a romániai filmgyártás legjobbjait is láthatja a csíki közönség: az elmúlt év egyik legjobb filmjének tekintett Un pas în urma serafimilor (Egy lépés az angyalok mögött) című alkotást.

Gabriel Sandu mozija a hollywoodi műfajfilmes sémák és a popkultúra hatása mellett elsősorban szórakoztató film lázadásról, önkeresésről és felnőtté válásról, ami valószínűleg sok nézőnek eszébe juttatja majd diákkori csínytevéseit, és lehetőséget ad egy kis nosztalgiázásra. A román sikerfilmek közül a Soldații. Poveste din Ferentari (Katonák: Mese Ferentari-ból) című filmet is láthatja a közönség, az alkotások nagy részét magyar, illetve román feliratozással vetítik.

A fesztiválon a számos izgalmas magyar, román és nemzetközi alkotáson kívül gyermekeknek és fiataloknak szóló filmek, kísérőrendezvények várják a közönséget.

A mozgóképfesztivál első hetén vetített filmekre már válthatók jegyek online a Bilete.ro oldalon, illetve a Csíki mozi jegypénztárában szeptember 10-től hétköznapokon 14.00 és 21.30 között. Az esti és a késő esti filmekre egységesen 20 lejért vásárolható belépőjegy. A délutáni vetítésre 15 lejért, a 26 évnél fiatalabb diákok, a 60 év fölötti nyugdíjasok, valamint a mozgássérültek számára kedvezményesen, 12 lejért válhatók belépők. Gyerekfilmekre a felnőtteknek 10 lej, gyereknek pedig 7 lej a belépő ára.

A fesztivál keretében összesen 34 alkotást tekinthetnek meg a filmkedvelők. A részletes program a Filmszereda Facebook-oldalán, illetve az önkormányzat honlapján (www.szereda.ro/Rendezvényajánló) érhető el.