Egyeztetésre hívta be Viorica Dăncilă miniszterelnököt Klaus Johannis államfő

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 05., 16:15

Levelet intézett szerdán Klaus Johannis elnök Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz, amelyben egyeztetésre hívja a Cotroceni-palotába – tájékoztat az Agerpres.

Várhatóan nem túl barátságos légkörben zajlik majd a csütörtöki egyeztetés Fotó: Presidency.ro

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása értelmében az államfő „sürgős és rendkívül fontos problémáról”, a nemzetbiztonsági intézményeket érintő költségvetés-kiigazításról kíván tárgyalni a miniszterelnökkel csütörtökön 11 óra 30 perctől.

A konzultációra az illetékes miniszterek is meghívást kaptak – mutat rá a közlemény, amelyben azt is kiemelik, hogy az egyeztetést követően az elnök ismét összehívja a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot, hogy a testület folytassa a tárgyalásokat a nemzetbiztonsági intézményeket érintő költségvetés-kiigazítással kapcsolatban.

Kedden összeült a Legfelsőbb Védelmi Tanács, hogy elemezze ki a kormány által előterjesztett költségvetés-kiigazítási javaslatot, Klaus Johannis azonban felfüggesztette az ülést.

„Nem volt konszenzus a tervezet kapcsán, így az nem kapta meg a CSAT jóváhagyását. Úgy döntöttem, hogy felfüggesztem a CSAT ülését, mert véleményem szerint a költségvetés-kiigazításra szükség van, de nem tekinthetünk el és nem is akarunk eltekinteni az intézmények közötti lojális együttműködés elvétől. Így, a CSAT ülésének felfüggesztésével, lehetőséget teremtettünk a kormány számára, hogy gondolja újra a költségvetés-kiigazítás tervezetét, mondjon le arról, hogy pénzt vonjon el az állambiztonsági intézmények büdzséjéből, amit legfeljebb valamiféle politikai fortélynak lehet tekinteni, térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, az együttműködéshez, és amint a helyzet normalizálódik, megkapja a CSAT hozzájárulását” – mondta kedden az államfő.