Vegzálják a kipécézett tüntetőt – a munkaügyi tárca ellenőrzi a Vâlcov által minősíthetetlen hangnemben támadott férfit

Balogh Levente 2018. szeptember 05., 15:53

A munkaügyi minisztérium kivizsgálást indított azon ellenzéki polgár rokkantsági nyugdíjra való jogosultságának ügyében, akinek az egészségügyi adatait Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsos hozta nyilvánosságra durva sértések kíséretében.

Darius Vâlcov facebook posztja nyomán eljárás indulhat a sértett fél ellen is

Miközben az ellenzék Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsos menesztését követeli, amiért az közösségi oldalán nyilvánosságra hozta a kormányellenes tüntetések egyik vezéralakjának orvosi adatait, melyek szerint az korábban személyiségzavarban szenvedett,

a munkaügyi minisztérium bejelentette: az érintett ellenzéki tüntető ellen indít kivizsgálást.

Bár a tanácsos menesztését követelők arra hívták fel a figyelmet, hogy egy páciens beleegyezése nélkül bűncselekménynek minősül nyilvánosságra hozni az egészségügyi adatait, a munkaügyi tárca most azt állítja: Vâlcov nem is az érintett, Sandu Matei kórlapját hozta nyilvánosságra, hanem egy „adminisztratív dokumentumot”. Olyan határozatot, amelynek értelmében az érintett harmadfokú rokkantsági besorolásba kerül, ennek nyomán pedig rokkantsági nyugdíjra jogosult.

Ez egy évig, a 2006–2007-es időszakban volt érvényes, és mivel napi négyórás munkavégzésre is feljogosít, több példányban készül el, és a munkáltatónak is kérnie kell – vagyis nem minősül titkos adatnak. A minisztérium közleménye szerint az érintett Facebook-bejegyzése alapján indítottak eljárást. Abban Matei Vâlcov posztjára reagálva arról írt, hogy 2006-ban elvesztette a feleségét, ennek nyomán egy 2, illetve 8 éves gyerek „anyja és apja” lett, illetve emiatt vált depresszióssá.

Egyrészt azt vizsgálják, hogy annak idején értesítette-e valaki a gyermekvédelmi hatóságokat, illetve azt, hogy az illető miért kap még mindig rokkantsági nyugdíjat, ha időközben a diagnózis módosult, és már alkalmas a munkavégzésre.

Mint arról beszámoltunk, Vâlcov közösségi oldalán a dokumentumot olyan kommentárral osztotta meg, miszerint: Matei „flepnis dilinyós”. Később a poszt eltűnt Vâlcov oldaláról, szerinte a Facebook tüntette el. Matei egyébként tegnap a legfőbb ügyészségen fel is jelentette Vâlcovot a magánjellegű adatai nyilvánosságra hozatala miatt. Kárpótlásként egymillió eurót követel, amiből elmondása szerint öregotthont kíván létrehozni. Úgy vélte, Vâlcov rajta keresztül a Rezist mozgalmat támadja. Amúgy Vâlcovnak egy másik posztja miatt is a lemondását követelik.

Mint megírtuk, a Matei betegségéről szóló bejegyzést követően egy olyan videót posztolt, amelyben a kormányellenes Rezist mozgalmat és a Német Demokrata Fórumot náci szervezetként tüntetik fel, a fórum korábbi vezetőjét, Klaus Johannis államfőt pedig Hitlerként. A német fórummal kapcsolatos poszt miatt a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciója levélben kérte Viorica Dăncilă miniszterelnöktől Vâlcov menesztését, és felszólítja a kormányt a szervezet elleni támadások elítélésére.

Megszólalt az ügyben Aurel Vainer, a Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke is, aki szerint Johannis „épp az ellentéte” egy náci, antiszemita vagy idegengyűlölő személynek, ezért döbbenetét fejezte ki, és határozottan tiltakozott Vâlcov bejegyzése ellen.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tegnap bejelentette: feljelentést tett Vâlcov ellen a személyes adatok feldolgozását felügyelő országos hatóságnál és az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD), egyúttal a tanácsos távozását követelte. Mindezek ellenére Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Vâlcov pártbeli elöljárója nem tartja az incidenst elégséges oknak a menesztésére: úgy vélekedett, szerencsétlen akció volt, de ettől még nem kell lemondania.