Űrutazó cigány a vásznon – erdélyi mozikban vetítik a napokban az új magyar vígjátékot

Kiss Judit 2018. szeptember 05., 14:32

Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen gálavetítésen, Lengyel Balázs rendező jelenlétében láthatja a közönség a Lajkó – Cigány az űrben című új magyar vígjátékot.

Fotó: facebook/Lajkó cigány az űrben

Erdélyi mozikban láthatja a közönség a Lajkó – Cigány az űrben című új magyar játékfilmet. Az vígjátékban, amelynek romániai forgalmazója a Filmtett Egyesület, Pálffy Tibor sepsiszentgyörgyi színművész is látható.

Pénteken, szombaton és vasárnap gálavetítéseket tartanak Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen a rendező, Lengyel Balázs jelenlétében.

A sepsiszentgyörgyi gálavetítésen a film erdélyi szereplője, a Serbán Flóriánt alakító Pálffy Tibor is részt vesz.

A kincses városban 20 órától a Győzelem moziban, Sepsiszentgyörgyön 21 órától a Művész moziban, Székelyudvarhelyen pedig 18 és 20 órától a Stúdió moziban vetítik a vígjátékot. A Lajkó – Cigány az űrben péntektől a marosvásárhelyi Művész moziban is látható lesz, Csíkszeredában szeptember közepén a Filmszeredán lehet majd megtekinteni a filmet, ugyanakkor további székelyföldi vetítések is várhatóak – írta a Filmtett.ro.

Ugyancsak pénteken vetítik a filmet a nagyváradi várban felállított szabadtéri vásznon, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) helyi különkiadásának részeként. Az alkotás látható lesz a Brassói Magyar Napok keretében is, szeptember 14-én délután 5 órától a Cinema One-ban, Bukarestben pedig novemberben a Balassi Intézet szervezte magyar filmhéten tűzik műsorra.

Az 1957 elején játszódó vígjáték alaphelyzete a Nagy-Szovjetunió baráti országai között szervezett „űrverseny”, amelynek tétje, hogy kiválasszák a földkerekség első kozmonautáját.

Magyarország jelöltje Serbán Lajos, azaz Lajkó, ahogy mindenki hívja, aki már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz. Ezt a vonzalmat nagyrészt anyjának köszönheti, aki beavatta a cigány asztrológia rejtelmeibe, és sajnálatos módon Lajkó egyik rosszul sikerült rakétakísérletének következtében már nem lehet velük. Lajkó egész életét egyetlen célnak rendeli alá: eljutni az űrbe, és ott bocsánatot kérni anyjától. Ahhoz, hogy álmát megvalósítsa, előbb le kell győznie a német, észt és mongol jelölteket. A versenyt ráadásul maga Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkár elnököli. Közben pedig Lajkó apja is újra és újra feltűnik, tovább bonyolítva Lajkó kalandjait.

Lengyel Balázs rendező korábban az Origó.hu-nak adott interjúban azt mondta, Lovas Balázs forgatókönyvíróval és Pusztai Ferenc producerrel végtelenül magányos, elszigetelt karaktert szerettek volna főhősnek, olyasvalakit, akire nincsen szüksége a rendszernek, akin lehet kísérletezni.

Fontos volt, hogy a főhős érzelemgazdag környezetben nőjön fel, és a korabeli cigány miliő pont ilyen. Lajkó csak felnőttként lesz csendes, visszafogott hős, akinek aztán újra meg kell nyílnia. Valójában arra van szüksége a karakternek, hogy újra képes legyen érezni. Mindehhez illettek a pozitív és negatív sztereotípiák, amiket a cigánysághoz szokás társítani”

– fogalmazott a rendező. Az interjúban azt is elmondta, inspirálták a skandináv vígjátékok, főleg az, ahogy a komikus hősök komolyan veszik magukat, és hogy a rendezők nem ijednek meg a fekete, polgárpukkasztó humortól. „A cseh új hullámot is kedvelem, aminek rendezői szeretettel tekintenek az antihősökre is. Engem mindig is vonzottak a negatív karakterek, legyen szó a Kojot oligarchájáról vagy az Aranyélet főgonoszairól, vagy a Lajkó esetében Brezsnyevről. Mindig érdekelt, hogyan lehet úgy megalkotni egy antihőst, hogy egy-egy pillanatra beleszeressen a néző” – fogalmazott Lengyel Balázs.

Lajkót a filmben Keresztes Tamás alakítja, a további szerepekben Gyabronka József, Pálffy Tibor, Trokán Nóra, Papadimitriu Athina, Máté Gábor, Szirtes Ági, Trill Zsolt, Rajkai Zoltán,
Lukács Andor és Anna Böger látható. A KMH Film gyártásában készült film producere Pusztai Ferenc.
Lengyel Balázs első mozifilmje forgatókönyvét Lovas Balázzsal közösen írta. A film operatőre Réder György, vágója Kiss Wanda, a zenét Balázs Ádám szerezte.

A Lajkó – Cigány az űrben a negyedik magyar film, amelyet a Filmtett Egyesület bemutat Erdélyben a Tiszta szívvel, a Brazilok és az 1945 után.