„Vendégorvosok” gyógyíthatnának: kompromisszumos megoldás születhet a parlamentben az egyre égetőbb háziorvoshiányra

Bíró Blanka 2018. szeptember 05., 12:03

A meglevő praxisukon kívül telephelyet nyithatnának a háziorvosok azokban a falvakban, ahol nincs egészségügyi alapellátás egy, a parlament előtt levő jogszabályjavaslat elfogadása nyomán.

Románia 2700 településéből hatszáz helyen már nincs háziorvos, vagy a közeljövőben nyugdíjba vonul Fotó: Barabás Ákos

A falvakon egyre nagyobb méreteket öltő háziorvoshiányra kíván megoldást nyújtani az RMDSZ által kidolgozott törvénymódosítás.

A parlamenti vitára váró jogszabályjavaslat lehetőséget teremtene az orvosoknak, hogy szabályozott keretek között, a meglevő rendelőjük mellett telephelyet nyissanak azokban a falvakban, ahol nincs egészségügyi alapellátás.

A tervezetet Vass Levente képviselő ellenjegyezte, aki a Krónika megkeresésére elmondta, először a szenátus, majd a képviselőház tárgyalja a javaslatot, s abban bíznak, hogy mire a háziorvosok jövő év tavaszán megkötik az új keretszerződést az egészségbiztosítási pénztárral, már érvénybe is léphet.

Szabályok a lehetséges
visszaélések ellen

A módosítás lényege, hogy a háziorvos a napi hétórás alapszerződés keretében is szolgáltathat egy telephelyen, ám ha van rá kapacitása az alapszerződésen felül, még heti legalább tíz órára köthet pluszmegállapodást a biztosítópénztárral. A jelenlegi jogszabály is megengedi ugyan a telephelyek nyitását, de nem biztosít lehetőséget arra, hogy azt a keretszerződés alapján finanszírozza a biztosító.

Vass Levente rámutatott, ezzel a módosítással lehetőséget teremtenek az orvosoknak, hogy ha van rá kapacitásuk, átjárjanak az egyik faluból a másikba, vagy éppen városról falura. Másrészt azzal, hogy meghatározták, minimum heti tíz órát kell rendelnie a telephelyen, a betegek érdekeit is védik.

Előfordulhat, hogy az önkormányzat felújítja a rendelőt, az orvos kijár egy-két hónapig, felírja a listájára az embereket, majd többet nem megy arra felé sem. Ilyen esetben az önkormányzat és a betegek is hoppon maradnak. Ezt próbáltuk kivédeni, szabályozva a kötelező minimális órákat”

– részletezte a Maros megyei politikus. Hozzátette, becsléseik szerint Románia 2700 településéből hatszáz helyen már nincs háziorvos, vagy a közeljövőben nyugdíjba vonul.

Mentőöv lehet a módosítás

A törvénymódosítás pozitív hozadékában reménykednek a háromszéki Mikóújfaluban is, ahol idén tavasszal nyugdíjba vonult a háziorvos. Demeter Ferenc polgármester lapunknak elmondta, kétségbeesett erőfeszítéseket tesznek, hogy megoldják az orvoshiányt. Szolgálati lakást is felajánlottak, de nincs jelentkező, aki bevállalja a teljes praxist. Kompromisszumos megoldásként, azt a lehetőséget látják, hogy valamelyik szomszédos faluból, vagy Sepsiszentgyörgyről kijárna egy orvos, aki telephelyet nyithatna Mikóújfaluban.

A polgármester hangsúlyozta, tavasz óta még mindig sok ember nem talált háziorvost, akihez beiratkozhatna, nincs, aki megírja a krónikus betegeknek a térítéses recepteket vagy a szakorvosi beutalókat. A község idei költségvetése a fele a tavalyinak, ezért a civil szervezetekkel, a Diakónia Keresztény Alapítvánnyal vagy Caritas segélyszervezettel sem tudtak szerződést kötni az otthoni beteggondozásra. Ilyen körülmények között még egy injekció beadása is akadályba ütközik – részletezte a nehézségeket az elöljáró.

Demeter Ferenc abban bízik, hogy ha a törvénymódosítás életbe lép, és egy háziorvos telephelyet nyit a faluban, alkalmazhat teljes munkakörben egy egészségügyi asszisztenst is, aki részt vállal a beteggondozásban.