Teodorovici: iskolák, utak felújítása maradhat el a büdzsékiigazítás késlekedése miatt

Krónika 2018. szeptember 04., 23:18

A költségvetés-kiigazítás késlekedése negatív hatással lehet a gazdaság egészére – jelentette ki kedden Eugen Teodorovici pénzügyminiszter azután, hogy a Legfelsőbb Védelmi Bizottság (CSAT) nem fogadta el a kormány előterjesztését.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter

A pénzügyi tárca vezetője közölte, elsősorban a bérekről van szó: a szeptemberi hónap fedezetlenül marad számos állami intézménynél. „Ugyanakkor költségvetés-kiigazítás hiányában fennakadások lehetnek a beruházásokban úgy központi, mint helyi szinten” – idézte Teodorovici-ot az Agerpres hírügynökség.

A pénzügyminiszter véleménye szerint megyei utak, utcák és iskolák felújítása maradhat el, ha késik a költségvetés kiigazítása, de a sertéspestis miatt veszteséget szenvedett gazdák kártalanítása is csúszhat emiatt.

Teodorovici hozzátette azt is, veszélybe kerülhet az őszi mezőgazdasági munkálatok finanszírozása, és fennakadások jelentkezhetnek az egészségügyi ellátásban is. Mint arról beszámoltunk, Klaus Iohannis államfő kedden bejelentette, hogy felfüggesztette a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülését, a kormánynak pedig új költségvetéskiigazítás-tervezetet kell kidolgoznia, és meg kell magyaráznia azt is, hogy egy erős pozitív kiegészítéskor miért vágott le az állambiztonsági intézmények büdzséjéből.

Az elmúlt napokban Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter úgy nyilatkozott: a költségvetés-kiigazítás elmaradása miatt gondok adódhatnak a nyugdíjak folyósításával. Hasonlóképpen vélekedett Sorina Pintea, az egészségügyi tárca vezetője is, aki szerint a kiegészítés elmaradása miatt az ágazat működése is „akadozhat”.