A MediaSind támogatja a szerzői jogokról szóló európai irányelv elfogadását

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 04., 20:22

A FAIR-MediaSind is csatlakozik a szerzői jogokról szóló uniós irányelv elfogadását támogató európai szervezetekhez, és arra kéri a romániai európai parlamenti képviselőket, szavazzák meg a direktíva hármas fejezetébe foglalt előírásokat.

A kalózmásolatok jelentős jövedelemtől fosztják meg az alkotókat Fotó: Veres Nándor

A kultúra és a sajtó területén tevékenykedőket tömörítő FAIR-MediaSind – amely tagja a Nemzetközi Újságíró-szövetségnek, a Zenészek Nemzetközi Szövetségének, a Színészek Nemzetközi Szövetségének, az Európai Újságírók Szövetségének és a UNI Global Union nemzetközi szakszervezeti szövetségnek – keddi közleményében rámutat, csatlakozik azon európai szervezetekhez, amelyek támogatják a szerzői jogokról szóló európai uniós irányelv elfogadását – tájékoztat az Agerpres.

Tíz évben egyszer adódik lehetőség a szerzők, alkotók helyzetének javítására és ezáltal az európai alkotók közösségének erősítésére, kulturális gazdagságunk gyarapítására a digitális érában. Európa a szerzői jogok bölcsője: nem fordíthat hátat történelmi értékeinek és az alkotói jövőnek”

– fogalmaz az Európai Alkotók Nyilatkozata.

A dokumentum rámutat: az elmúlt években az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az uniós tagországok is arra a következtetésre jutottak, hogy az Unióra nagy felelősség hárul az alkotók méltányos javadalmazása tekintetében, beleértve az online felületeket is. Bár a kulturális és kreatív iparág az EU gazdaságának egyik legdinamikusabban fejlődő ága, amely ösztönzi az innovációt, a növekedést, az uniós munkaerő 7,5%-át foglalkoztatja és 509 milliárd euró hozzáadott értékkel járul hozzá a GDP-hez, a szerzők, alkotók többsége csekély javadalmazásban részesül – állítja a nyilatkozat.

Ebben hangsúlyozzák még, hogy a kulturális tartalmak megosztásával foglalkozó struktúrák nagy részére a „rendetlenség” jellemző, a szerzőknek egyre kevésbé áll módjukban jövedelemhez jutni alkotásaik felhasználásából.

„Többéves vita után az Európai Bizottság, a tagországok és az EP-képviselők többsége támogatta az átláthatóságra vonatkozó előírásokat, amelyek az alkotók tárgyalási pozíciójának megerősítését, javadalmazásuk javítását szorgalmazza (az irányelv 3. fejezete). Ez az irányelv most veszélybe került, mert egyesek szerint cenzúrázná az internetet és veszélyeztetné a szólásszabadságot. A szerzői jogok értékláncának alapja a szerző, a szólásszabadság pedig a kreativitás alapköve: nem támogatnánk olyan törvényeket, amelyek ezt korlátoznák" – fogalmaz a nyilatkozat, hozzátéve, az, hogy az alkotók meg tudjanak élni munkájukból, alapfeltétele annak, hogy változatos alkotások álljanak a nagyközönség rendelkezésére.

A nyilatkozat aláírói szerint az EU-nak most alkalma van üzenni a jövendő alkotónemzedékeknek, amelyek méltányos javadalmazásban reménykednek, és az irányelv harmadik fejezetének elfogadására kéri az európai parlamenti képviselőket.

„Döntsenek helyesen, és haladéktalanul fogadják el a szerzői jogokról szóló irányelvet” – zárul a nyilatkozat.