Balogh Levente 2018. szeptember 04., 20:49

Firea a Dragnea-klikk ellen

Ameddig a párt népszerűsége az igazságügyi törvények módosítása körüli hercehurca ellenére is töretlen volt, a bíráló hangok persze halkabbak voltak, az augusztus 10-i kormányellenes tüntetés résztvevői ellen vezényelt indokolt brutalitású csendőrroham, valamint a PSD ettől vélhetően nem független népszerűségivesztése azonban felszínre hozta az elégedetlenségeket.

Hogy a bírálatoknak Gabriela Firea bukaresti főpolgármester adott hangot, az nem különösebben meglepő: a televíziós újságíróból lett politikusról már eddig is tudható volt, hogy meglehetősen ambiciózus, ami persze önmagában még nem lenne elég, de a legutóbbi felmérések is azt mutatják, hogy országos szinten ő a PSD legnépszerűbb politikusa. Igaz, 26 százalékos bizalmi indexével jócskán lemarad az 59 százalékos Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkártól és a 33 százalékos Klaus Johannis államfőtől, azonban ez a tényen nem változtat: sem Dragnea pártelnök, sem a miniszterelnök, sem a kormány és a párt más, vezető beosztású tagja nem vetekedhet Firea népszerűségével.

Ez ugyanakkor önmagában még nem elég, sőt könnyen ellene is fordulhat, elvégre egyetlen pártelnök sem szereti, ha valamelyik beosztottja népszerűbb nála, ezért nem egyszer fordult már elő, hogy egy pártvezér valamilyen ürüggyel megszabadult potenciális vetélytársától. A jelek szerint a háttérben jelenleg is ez zajlik, legalábbis Firea most arra panaszkodik, hogy Dragnea a bukaresti projektek szabotálására utasította a minisztereket, éppen azért, nehogy túlságosan megnőjön a főpolgármester támogatottsága.

Minderre Firea Dragnea érzékeny pontjára célozva reagált: a pártelnök bizalmi emberének tekintett Carmen Dan belügyminiszter leváltását követelte az augusztus 10-i csendőrattakra hivatkozva. Nagy kérdés, hová fajul a PSD-s belvita, hiszen láttuk, hogy Dragnea kertelés nélkül buktatta már meg saját miniszterelnökét, Mihail Tudosét, miután az vitába keveredett Carmen Dannal. Tehát egyértelmű, hogy Firea a Dan elleni támadással valójában Dragneát támadta. Csakhogy Firea mindenképpen más súlycsoportba tartozik Tudoséhoz képest, hiszen őt a választáson részt vett bukaresti polgárok közvetlenül választották meg polgármesterré, ráadásul többen bíznak benne, mint a pártelnökben.

Dragnea pozíciói egyelőre még erősnek tűnnek, bár az látható, hogy a nagyobbik kormánypárt jelentős belső válságot él meg az irányítása alatt. Az példa nélküli lenne, ha vezető kormányerőként nem állítana saját államfőjelöltet jövőre, ez ugyanis annak a jele, hogy egyetlen olyan arc sincs a pártban, akit esélyesnek tartanak a megmérettetésre Klaus Johannis ellen – az egyetlen lehetséges jelöltként emlegetett Firea egyelőre még inkább Bukarest élén kovácsolná tovább politikai tőkéjét.

A konfliktus kimenetele számos tényezőtől függ. A kérdés az, felvállalják-e továbbra is a párt vezető arcai, hogy az államfőválasztást megelőzően is a gyanú szerint elsősorban a Dragnea felelősségre vonását megakadályozni hivatott, ezért folyamatos bel- és külföldi bírálatokat és tiltakozó akciókat kiváltó igazságügyi módosítások jelentsék a PSD számára a prioritást. Vagy inkább – akár Firea körül tömörülve – még azelőtt megpróbálják a börtön fenyegette Dragneát elmozdítani a párt éléről, hogy ő és teleormani klikkje helyrehozhatatlan károkat okozna a PSD-nek.