Minimumszabályokat rögzíthet az Európai Parlament a nemzeti kisebbségek védelme érdekében

Krónika 2018. szeptember 04., 12:13

Jelentős lépésre készül Sógor Csaba szerint az Európai Parlament a kisebbségek védelme érdekében: kötelező európai keretszabályozás kidolgozását indítaná el a törvényhozás.

Közös uniós kisebbségvédelmi rendszer kiépítésére van szükség Sógor Csaba szerint

Az RMDSZ EP-képviselőjének keddi tájékoztatása szerint olyan jelentés készül az uniós törvényhozás Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottságában (LIBE), amely minimumszabályok létrehozásához tenné le az alapokat a kisebbségek védelme érdekében. Az európai parlamenti képviselők hétfő délután nyilvános meghallgatáson tárgyalták a jelentés-tervezetet, azzal a céllal, hogy a szakértőket és érdekcsoportokat is bevonják a szakbizottsági munkába.

A témában szervezett LIBE-szakbizottsági meghallgatáson Sógor Csaba a romániai helyzetet ismertette és arra figyelmeztetett, hogy jelenleg a tagállamok jóindulatán múlik a kisebbségek védelme az EU-ban.

Sógor számos kiegészítő módosító-javaslattal járult hozzá a jelentéstervezethez, a dokumentum minél átfogóbb és részletesebb kidolgozása érdekében. A találkozón az RMDSZ EP-honatyája elmondta, bár a csatlakozáskor az EU ellenőrzi a tagjelölt országokban a kisebbségi jogok helyzetét, a csatlakozás után nem történik meg ez a számonkérés. „Az európai nemzeti kisebbségek csapdahelyzetbe kerültek, amelyből nehéz az EU támogatása nélkül kiszabadulniuk” – érvelt az EP-képviselő, aki részletesen beszámolt a Romániában tapasztalható jogsértésekről.

A politikus elmondta: a csatlakozás után egymást követő román kormányzatok a nyelvi és kisebbségi jogok végrehajtását opcionálisnak tekintik, számos eszközzel akadályozzák a kisebbségi nyelvű iskolák működését és a magántulajdonok visszaszolgáltatását, belekezdtek a kisebbségi közösség egyházi épületeinek visszaállamosításába, a kisebbségi vezetőket rendszeresen zaklatják a nemzeti szimbólumok használata miatt, a médiában pedig megtűrik a kisebbségekkel szembeni gyűlöletbeszédet.

Sógor Csaba szerint szembe kell szállni azzal a gyakorlattal, amely lassan normalizálódni látszik: a tagállamok rendszeresen elmulasztják az Európa Tanács kisebbségvédelemre vonatkozó határozatainak, ajánlásainak végrehajtását. Mint mondta, a kisebbségek alapvető jogait csak akkor lehet érvényesíteni az EU teljes területén, ha egy közös uniós kisebbségvédelmi rendszert építünk ki, saját magas szintű standardokkal, illetve működő ellenőrzési mechanizmussal. „A készülő európai parlamenti jelentés nagy lépés lehet. Mi azért dolgozunk, hogy ennek a jelentésnek a végső formája rögzítse majd, hogy az európai kisebbségvédelmi keretrendszer felállítása is a minimumszabályok részét kell képezze” – olvasható az EP-képviselő közleményében.

Az EU-ban élő kisebbségekre vonatkozó minimumszabályokról szóló jelentésről szeptemberben szavaz az Európai Parlament LIBE-szakbizottsága, a testület javaslata pedig még az idei év vége előtt a plénum elé kerül.