Pestis: a lakosságra mutogatnak – megelőznék a járvány begyűrűzését a Kovászna megyei hatóságok

Bíró Blanka 2018. szeptember 04., 14:53

Hatékonyan próbálnak fellépni az afrikai sertéspestis begyűrűzése ellen a Kovászna megyei hatóságok azután, hogy a szomszédos Buzău megyében már felütötte a fejét a vírus.

Minden állatvásárt, piacot betiltottak Bodzavidéken Fotó: Barabás Ákos

Kovászna megye határáig jutott az afrikai sertéspestis, a hatóságok hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy megállítsák a járvány terjedését, ám így is nagy a veszély, hogy Háromszéken is felbukkan a betegség – számolt be egy hétfői sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője. Mint részletezte,

szombaton, amint megkapták az információt, hogy a szomszédos Buzău megyében két gócpontot azonosítottak, azonnal közúti ellenőrző pontot állítottak fel, jelenleg már az állategészségügyi szakemberek is a megyehatáron vizsgálódnak.

Szigorú fellépés

Minden élő állatot szállító járművet megállítanak akkor is, ha üres, kérik a fertőtlenítésről szóló igazolást, ha ilyennel nem rendelkezik, visszafordítják. Minden olyan gépkocsit, amely azokból a megyékből érkezik, ahol már igazolódott a betegség, leellenőriznek, a csomagtartóban megvizsgálják, van-e azonosítatlan eredetű élelmiszer, és ha találnak, elkobozzák, majd elégetik.

Ugyanakkor hétfőn reggel is ülésezett a megyei katasztrófavédelmi bizottság, pontos akciótervet dolgoztak ki, hogy a járvány terjedését megelőzzék. Bodzavidéken minden állatvásárt, piacot betiltottak, a tájékoztatásra fektetnek nagy hangsúlyt, minden polgármesteri hivatalba, minden gazdához elmennek, hogy az érintetteket ráébresszék, mekkora a felelősségük.

A büntető törvénykönyv szabályozza, hogy bűncselekménynek számít, ha valaki terjeszti a járványt, három hónaptól hat évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Első perctől tudtuk, hogy nem a fertőzött vaddisznók jelentik a valós veszélyt, hanem a felelőtlen emberek”

– szögezte le a főállatorvos.

Emberi mulasztás

Rámutatott, Buzău megyében is emberi mulasztás okozta a betegség megjelenését: egy Tulcea megyei faluból vittek be fertőzött húst a rokonoknak, majd annak a gazdának a disznói is megbetegedtek, de ő sem jelentette idejében, hanem levágta az állatokat, és a húst szétosztotta a faluban. Sikó Barabási Sándor hangsúlyozta, a fagyasztott húsban is hónapokig megmarad a vírus.

A hatóságok arra is felhívják a figyelmet, hogy kísérő dokumentumok nélkül, ellenőrizetlen helyről senki ne vásároljon élő állatot, húst vagy húskészítményt

akkor se, ha a piaci árnál olcsóbban kínálják, hiszen az már eleve gyanús.

Kovászna megyében különben folyamatosan ellenőrzik az esztenákat, a farmokat és a feldolgozókat. Nyolc esztenát vizsgáltak meg, hetet megbírságoltak egyenként 720 lejre, mert nem tartották be a rendelkezést, hogy nem engedhetik szabadon a sertéseket. A hét sertésfarm közül egynek felfüggesztették az engedélyét, a kézdialmási mangalicatenyésztő farmon elsősorban azért voltak gondok, mert a mangalicát más körülmények között tartják, gyakran szabad tartásban, de a járvány miatt ez esetben is szigorítani kell a feltételeket.

Sikó Barabási Sándor  kifejtette, Kovászna megyében egyre több gazda veteti nyilvántartásba az állatait,  hiszen tudatában vannak, hogy ha nincs fülszám, és megjelenik a fertőzés, nem kaphatnak kártérítést.