Kinőtte a Ligetet Forgatag: népszerűnek bizonyult a vasárnap zárult marosvásárhelyi magyar programsorozat

Szász Cs. Emese 2018. szeptember 03., 15:58

Annyira sokan gyűltek össze a hét végén, főként az esti koncerteken a Ligetben, hogy úgy tűnik: kinőtte a helyszínt a marosvásárhelyiek magyar ünnepe, a vasárnap este zárult Vásárhelyi Forgatag. 

Egy tűt sem lehetett leejteni Fotó: facebook/Vásárhelyi Forgatag

A levendulaárustól az operettig, a sporttól a képzőművészetig, a gasztronómiától a koncertekig minden szerepelt a tegnap zárult Vásárhelyi Forgatag programjában.

Az egyhetes rendezvény szervezői számára legnagyobb kihívás, hogy minél szélesebb körű közönséghez szóljanak. S hogy ez sikerül is nekik, az bizonyítja, hogy sok külföldön élő, dolgozó marosvásárhelyi immár az augusztus végi Forgataghoz igazítja a szabadságát, mert csak jó akkor hazajönni, amikor éppen forog az egész város.

A múlt hét elején kezdődött, hatodízben szervezett Forgatag kerekasztal-beszélgetésekkel, kiállításmegnyitókkal, kulturális műsorokkal várta a közönséget, fokozatosan nyíltak meg a rendezvény újabb és újabb helyszínei.

A hétvégén már majd’ minden a Forgatagról szólt a Ligetben, a Forradalom utcai borudvarban, a kulturális programokat kínáló Szférában új helyszínén is.

Vásártartó jog és vásári hangulat

Az esemény dátuma nem véletlen, ugyanis 1482. augusztus 28-án Mátyás király kiváltságlevelével nyert vásárjogot Marosvásárhely,

a Vásárhelyi Forgatag szervezőinek szándéka pedig az volt, hogy az augusztus 28-ától számított hét a városalakító magyar közösség ünnepnapjaivá váljon.

S ha már vásártartó jog, nem hiányzik a vásár sem a rendezvényről: ezúttal is mindent lehetett kapni, mi szem-szájnak ingere: kézműves ékszerek, ruhák, kiegészítők, táskák, használati tárgyak tömkelegéből lehetett választani, de mézet, sajtot, szörpöket és lekvárokat is lehetett vásárfiába hazavinni. A vásáron kívül is reggeltől estig program fogadta a forgatagozókat:

a kisebb és nagyobb gyerekek a családi sátrakban játszhattak, kézműveskedhettek, természetismereti programokon vehettek részt vagy épp mesét hallgathattak.

A felnőttek számára is rengeteg rendezvényt kínáltak a szervezők: például kipróbálhatták, milyen fogyatékkal élni, vagy az egészségmegőrzés irányába tehettek lépéseket, ugyanis az Egészségforgatag sátrainál több szakorvos is rendelkezésükre állt. A dietetikus tanácsokat adott, a szemész a látást vizsgálta, de anyajegyeink, tüdőnk, gerincünk állapotát is felmérték az orvosok – a vásárhelyiek pedig évről évre ki is használják ezt a lehetőséget.

Egy jó fesztiválnak elmaradhatatlan kelléke az étel és ital, a gasztronómiai programok leglátványosabb része minden évben vasárnap zajlik,

amikor a Bűvös bogrács elnevezésű versenyen csapatok mérik össze főznitudásukat, és az is kiderül, hogy ki tudja a legtöbb virslit megenni a legrövidebb idő alatt. A pálinkák is hagyományosan versenybe szállnak, és sajtmustrát isz szerveztek, ahol kiderült, hogy a Forgatag közönsége szerint a székelykáli fűszeres a legfinomabb sajt.

A Forradalom utcai Borudvar szervezői sem panaszkodhattak, ugyanis esténként nagyon sokan ellátogattak a helyszínre, ahol barátias volt a hangulat és finom nedűt kínáltak.

Esténként helyi együttesek koncertjei vagy népzene biztosította a bor mellé a hangulatot.

A Szféra idén új helyszínre költözött, de itt is sikerült kialakítani a laza, kreatív hangulatú kortárs művészetek terét, ahol a bútorfestő műhelytől, a grafitiig és a filmkészítésig sok mindenbe bele lehetett kóstolni. Ez a tér a fiatalok és művészek helye igazán, minden évben a Vásárhelyi Forgatag különleges színfoltja.

Vásárhelyi sportolók ösvénye

A másodjára megszervezett Bolyai Olimpia is újdonságokat hozott. Felavatták a sportpályán a sztárok ösvényét is, amelyen legendás marosvásárhelyi sportolók, olimpikonok kaptak egy-egy „hollywoodi” csillagot, összesen 49 kitüntetést. A szombati nap különlegessége volt az is, hogy felkapcsolták a pálya világítását, amelyre egész évben gyűjtött a Bolyai Collegium Alapítvány.

A legnagyobb tömeg nyilván esténként gyűlt össze a Ligetben, amikor népszerű énekesek, együttesek léptek színpadra. Rúzsa Magdi péntek esti koncertjén mondhatni egy tűt sem lehetett leejteni,

annyian voltak a Sportcsarnok előtti téren felállított színpad előtt, hogy elhangzott az is, kinőtte a rendezvény a Ligetet. Éneklésre ösztönözte a közönséget szombat este a Kiss Tibivel kiegészült Csík Zenekar is, Kiss Tibi még a közönség soraiba is bement énekelni és énekeltetni, de a vasárnap esti Quimby koncertjét és azzal járó showt is sokáig fogják emlegetni még Marosvásárhelyen.