Harmincnégy alkalommal kellett beavatkoznia a Hargita megyei csendőrségnek a medvék miatt

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 03., 14:58

Július és augusztus folyamán 34 alkalommal kérte a lakosság a Hargita megyei csendőrség közbeavatkozását a lakott területeken felbukkant medvék elkergetésére vagy elkerítésére – közölte az Agerpres hírügynökséggel a Hargita Megyei Csendőr-főkapitányság szóvivője.

Medvét cserkésznek be a csíkszeredai csendőrök Fotó: Gecse Noémi

A szóvivő szerint júliusban 10, míg augusztusban 24 alkalommal érkezett telefonhívás az 112-es sürgősségi számra a medvék eltávolítása érdekében.

A legtöbb esetben Tusnádfürdő, Csíkszereda, Csíkdelne és Csíkszentdomokos környékén kellett csendőri segítséggel elűzni a medvéket, vagy elkeríteni őket az illetékes hatóságok helyszínre érkezéséig.

A csendőrök a felszerelésükhöz tartozó vaktöltényekkel és a jóval nagyobb zajt keltő petárdákkal végzik ezt a feladatot. A csendőröknek ugyan jogukban áll altatólövedékeket használni szükség esetén, de a Hargita megyei csendőrség birtokában egyelőre nincs altatólövedékes fegyver. A szóvivő elmondása szerint az országos csendőrség tervez a közeljövőben ilyen típusú fegyvereket beszerezni.

A medvék befogása és elköltöztetése nem tartozik a csendőrség feladatkörébe, ezt kimondottan a környezetvédelmi minisztérium 2017/1169-es rendelete szabályozza – szögezte le Suciu.