Ludovic Orban szerint egy új, amnesztiát lehetővé tevő sürgősségi kormányrendelet van készülőben

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 02., 18:33

Határozottan ellenzi egy olyan sürgősségi rendelet kibocsátását, amely alapján felfüggesztenék az összes titkos protokollumot és azok hatásait is – közölte Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, aki szerint ez egy „álcázott amnesztia” lenne.

Ludovic Orban egy újabb „sötétben” megszavazott amnesztiatörvénytől tart Fotó: Facebook/Partidul Naţional Liberal

Orban azt is elmondta, az új parlamenti ülésszakban pártja prioritásként fogja kezelni a Románia Alkotmánybírósága megszervezésére és működésére vonatkozó törvény módosítását.

A PNL azt javasolja, hogy a jövőben az alkotmánybíróságnak az egyszerű rendeleteket és a sürgősségi rendeleteket is joga legyen alkotmányossági kontrollnak alávetni.

Ezzel meg lehetne akadályozni Orban szerint, hogy „a román társadalomra nézve katasztrofális következménnyel járó” rendeletek lépjenek érvénybe, amelyekről csak törvényerőre emelésük után állapítja meg az alkotmánybíróság, hogy alaptörvénybe ütköznek.

A PNL elnöke szerint

Dragnea és oltárszolgái kétségbeesetten próbálnak amnesztiát és közkegyelmet kieszközölni”,

a Nemzeti Liberális Párt viszont határozottan ellenzi az ilyen jellegű sürgősségi kormányrendeleteket, amelyek a képviseleti demokrácia teljes megvetését fejezik ki.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szombaton jelentette be, hogy felkérte Viorica Dăncilă miniszterelnököt egy olyan kormányrendelet elfogadtatására, amely alapján az összes titkos megállapodást felfüggesztik, és azok hatásait is megszüntetik.