Gabriela Fireahoz hasonlóan a belügyminiszter lemondását követeli Ion Marcel Vela liberális szenátor

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 02., 14:01

Carmen Dan belügyminiszter lemondását kéri Ion Marcel Vela liberális párti szenátor, a felsőház védelmi bizottságának elnöke az augusztus 10-ei tüntetésen történtek miatt.

Ion Marcel Vela Fotó: facebook/Marcel Vela

Vela egy közösségi oldalon közölte, hogy Carmen Dan mindmáig nem készítette el az augusztus 10-ei tüntetésről szóló belügyminisztériumi jelentést, amelyet hivatalosan augusztus 24-én kért tőle a védelmi bizottság. Ugyanakkor felidézi, hogy

a testület már augusztus 13-án kérte, hogy összeülhessen annak kiderítésére, mi történt az augusztus 10-ei események során, de a szenátus házbizottsága nem adta meg erre az engedélyt.

A védelmi bizottság augusztus 27-ei ülését pedig a PSD szenátorai bojkottálták. Szeptember 4-ére újabb védelmi bizottsági ülést hívtak össze, erre az időpontra kihallgatásra várják a főváros prefektusát, a csendőrség főparancsnokát és Carmen Dan belügyminisztert is, ami kiváltotta a szociáldemokrata párti szenátorok felháborodását.

Vela szerint a nagyobbik kormánypártnak az a célja, hogy eltitkolja az igazságot az augusztus 10-ei tüntetéssel kapcsolatban.

„Szeretném emlékezetükbe vésni azoknak, akik a romániai politikai életben normalitásként állítják be a visszaéléseket, hogy sem a védelmi, közrendfenntartási és nemzetbiztonsági bizottság, sem a belügyminisztérium nem a PSD és nem Carmen Dan tulajdona, hanem Romániáé. (...) A miniszter asszonyt arra is szeretném emlékeztetni, hogy amikor az Erdélyi Szigethegységben lezuhant egy repülőgép az időjárási viszonyok miatt, egy liberális párti miniszter lemondott a tisztségéről, hogy megmentse a belügyminisztérium imidzsét, noha az illető miniszter nem volt sem pilóta, sem légiforgalmi irányító” – olvasható Vela bejegyzésében.