Közös államfőjelöltet indít a PSD és az ALDE – jelentette be Dragnea a neptuni tanácskozáson

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 02., 13:37

Közös jelöltet indít az államelnök-választásokon a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) – jelentette be a nagyobbik kormánypárt elnöke Neptunon, a politikai alakulat országos végrehajtó bizottságának ülése után.

Közös erővel Klaus Johannis ellen Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

„Véleményem szerint nekünk, a PSD-nek is, és partnerünknek, az ALDE-nek is határozatot kell elfogadnunk arról, hogy közös jelöltet állítunk az államelnök-választáson. (...) Elvben már beszéltem erről Tăriceanu úrral. Nem helyes erről a fontos kérdésről ketten döntenünk, elfogadható időn belül le kell zárnunk erről a tárgyalásokat a párton belül, és meg kell állapodnunk abban, hogy közös jelöltünk lesz. Arról is döntést kell hoznunk, hogy miképpen járunk el az európai parlamenti választásokkor, közös jelöltlistát indítunk-e vagy sem. Bonyolult lenne külön listákkal indulni az európai parlamenti választásokon, majd közös jelöltet állítani az államfőválasztáson (...) A kollégák zöme támogatta a közös jelölt indítását” – nyilatkozta Liviu Dragnea, hozzátéve, hogy

„elfogadható időn belül” nevesítik a PSD és az ALDE közös jelöltjét.

Azt is elmondta: nem célja, hogy ő szálljon versenybe az államfői tisztségért.

Soha nem volt az a célom, hogy jelöltessem magam az államelnök-választásokon, ez nem változott, és azt hiszem, ezután sem fog változni. Az a legfontosabb, hogy Johannis többé ne legyen államfő. Még öt év Johannisszal katasztrófát jelentene Románia számára”

– vélekedett a PSD elnöke.