Eredményt hirdettek a dráMÁzat IV. elnevezésű erdélyi drámapályázaton

MTI 2018. szeptember 01., 11:18

Eredményt hirdettek a dráMÁzat IV. elnevezésű erdélyi drámapályázaton, amelyet a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház írt ki.

Az előző kiírás legjobb páyamunkáiból kötetet jelentettek meg Fotó: Szász Zsuzsa

A Tomcsa Sándor Színház pénteki közlése szerint idén 83 alkotás érkezett magyarországi és romániai alkotóktól. A beérkezett pályaműveket a kategóriánként összeállított, romániai és magyarországi színházi szakemberekből álló zsűri bírálta el.

A debüt kategóriába 32 magyar nyelvű pályamű érkezett. A drámaÍRÓ kategóriába 24 magyar nyelvű, színpadon még be nem mutatott és írásos formában még nem publikált drámát küldtek olyan alkotók, akiknek más művei már megjelentek nyomtatásban. A dramAUTOR kategóriában 27 román nyelvű drámával jelentkeztek az alkotók.

A debüt kategóriában a zsűri Oláh-Horváth Sári Gyerekjáték című írását tartotta a legjobbnak, második lett Scipiades Erzsébet Mocsár812 című drámája, harmadik helyezést ért el Zsidó Ferenc Ellógni egy forradalmat című munkája.

A drámaÍRÓ kategóriában Krusovszky Dénes Az időjárás Skóciában című írásával nyert, második lett Hatházi András Kovács János meghal című műve, a harmadik helyezett Szíjártó Tímea-Aletta A panzió című drámája lett.

A dramAUTOR kategóriában a zsűri a Zloata (Latyak) című alkotást részesítette első díjban, amelynek szerzője még nem oldotta fel a jeligét, ezért nem lehet tudni, hogy kicsoda. Második helyezett lett Popescu Marian Banda lui Mobius című munkája, harmadikként megosztottan díjazták Cotarcea Andrei Iarna (Tél) és Asaftei Bogdan Îngerul a alunecat pe gheață. Iertare! (Az angyal elcsúszott a jégen. Elnézést!) című alkotását.