Előnyben a kolozsvári csecsemők – elsősorban a városban élő gyerekekkel töltené be a bölcsődei helyeket az önkormányzat

Krónika 2018. augusztus 31., 17:35

Előnyben részesülnek jövőre a kolozsvári lakcímmel rendelkező szülők gyermekei a bölcsődei helyek kiutalásakor a kincses város képviselő-testületének sokak által vitatott határozata alapján.

Helyhiány. A kincses városban idén az 570 állami bölcsődei helyre szinte háromszor annyian pályáztak Fotó: Bone Ewald

Új bölcsődei felvételi kritériumrendszer lép érvénybe Kolozsváron, miután a kincses városi tanács módosította a megítélhető pontszámokat.

A képviselő-testület szerda délutáni ülésén megszavazott határozat értelmében a kisdedóvókba a 2018–2019-es tanévben felvételt nyert gyerekeket még nem érinti a döntés, viszont

az el nem foglalt helyeket és a hamarosan elkészülő Donát utcai bölcsődében létesülő 80 helyet már az új feltételek alapján ítélik oda.

Az új felvételi pontrendszer szerint az állandó kolozsvári lakcímmel rendelkez szülőknek 5 pont jár, egyszülős családok esetében 10. Ezzel szemben ideiglenes tartózkodási engedéllyel (úgynevezett flotanttal) rendelkező szülők 2-2 pontot, ugyanebben a helyzetben levő egyszülős családok 4 pontot kaphatnak.

Oláh Emese alpolgármester tájékoztatása szerint további 5 pont jár a gyesben nem részesült, de munkahellyel rendelkező szülő után, a gyesen lévő szülő pedig 5 pontot kap, ha a beiratkozás évében, augusztus 31-ig visszatér a munkahelyére. A szeptember 1-je és december 31. között a munkahelyére visszatérő, gyesen levő szülő 4 pontot, a következő év január 1-je és augusztus 31. között visszatérő szülő 2 pontot kap. Ha a szülők tanulnak (egyetemisták, mesteri vagy doktori képzésben vesznek részt), akkor 5 pontot, egyedülálló, tanulmányait folytató szülő 10 pontot kap.

Ha egy szülő több kritériumnak is megfelel (azaz dolgozik/visszatér a munkahelyre és tanul is), a pontokat nem halmozhatja, ilyen esetben maximális pontszámot kap. Ha a családban az egyik szülő fogyatékkal él, 10 ponttal, egyedüli, fogyatékkal élő szülő esetén 20 ponttal egészül ki a pontszám. Ha a családban további, az elemi iskolát be nem fejezett kiskorúakat nevelnek, gyermekenként 2 pont jár.

A beiratkozások jövő évtől kezdődően – tehát a 2019–2020-as tanévre júniustól szeptemberig – történnek, a kérelmek elbírálásának eredményét a www.creseclujnapoca.ro oldalon tüntetik fel.

Az új feltételrendszer kidolgozását az indokolta, hogy az ország többi településéhez hasonlóan Kolozsváron is jelentős a helyhiány a hároméves kor alatti gyerekeket nevelő intézményekben. A kincses városban idén az 570 állami bölcsődei helyre szinte háromszor annyian pályáztak, 905 gyermeknek pedig nem jutott hely.

Számos kolozsvári szülő kifogásolta, hogy a városi kisdedóvókban a helyek egy részét a környező településeken – Szászfenesen, Bácsban, Györgyfalván – élők gyerekei foglalják el. Mindazonáltal a szerdai tanácsülésen éppen a másik oldal, az állandó kolozsvári lakcímmel nem rendelkező anyukák vádolták hátrányos megkülönböztetéssel az önkormányzatot amiatt, hogy pozitív diszkriminációban részesíti a kincses városban hosszabb ideje élő szülőket.