Begördül Székelyföldre az opera – nyolc székelyföldi településen lép fel péntektől a Magyar Állami Operaház

Kiss Judit 2018. augusztus 31., 13:33

Különleges előadást, kamionszínpadon játszódó vígoperát mutat be a magyar Állami Operaház nyolc székelyföldi településen, a turné pénteken kezdődik. Az operaházi művészek a Budapesttől távol eső településekre is el szeretnék juttatni az opera műfaját.

Házhoz mennek Fotó: Facebook/Operaház

Gaetano Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájának premierjével folytatódik a Magyar Állami Operaház nagy múltú Gördülő Opera sorozata, amely első ízben látogat külhoni magyar településekre.

Az augusztus 31. és szeptember 9. között nyolc székelyföldi településre utazó produkció különlegessége, hogy színpadként egy kamion külön erre a célra kialakított pótkocsija szolgál

–közölték a szervezők. Az ingyenes szabadtéri előadások Magyarország kormánya támogatásával valósulnak meg, a produkciót pénteken Sepsiszentgyörgyön, majd a következő napokban Kézdivásárhelyen, Csíkszeredában, Gyimesközéplokon, Gyergyószentmiklóson, Szentegyházán, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen tekintheti meg a közönség.

A 2017/18-as évad során hét szomszédos ország tizenhat magyarlakta települését felkereső Kárpát-Haza OperaTúra különleges élménnyel szolgált mind a harmincezres külhoni közönség, mind a budapesti Opera társulata számára. A Gördülő Opera sorozat csaknem 75 éve a Magyar Királyi Államvasutak és operaházi művészek missziójaként indult útnak a II. világháború után, hogy „segítse a lelki sebek begyógyulását”, és a fővárostól messze eső településekre is eljuttassa az opera műfaját.

A 60 év szünet után 2014-ben újraindult sorozatban most a 19. századi zeneszerző több mint 180 éve állandó népszerűségnek örvendő vígoperája, a Szerelmi bájital lesz látható.

A történet főhőse egy szegény falusi fiú, Nemorino, aki reménytelenül szerelmes a gazdag földbirtokosnőbe, Adinába, ő azonban a hetyke Belcore őrmester házassági ajánlatát fogadja el. A kétségbeesett fiú minden pénzét egy kuruzslótól szerzett „bájitalra” költi, hogy elnyerhesse szerelme szívét, majd a seregbe is beáll, hogy pénzhez, és ezáltal még több „csodaszerhez” jusson. Bár a bájital valójában csupán bor, Nemorino igaz szerelme végül mégis elnyeri jutalmát.

A humort és idillt varázslatos melódiákkal, köztük a híres Una furtiva lagrima kezdetű tenoráriával ötvöző darab most Toronykőy Attila rendezésben lesz látható, aki tekintettel a produkció különleges jellegére, a mába helyezte a darab cselekményét,

népszínházi jelleget szán az előadásnak, és tervei szerint nem csak a színpadként szolgáló platót, de magát a kamiont is bevonja a rendezésébe.

A kettős szereposztással látható magyar nyelvű produkcióban Adinát Szemere Zita és Nánási Helga, Nemorinót Biri Gergely és Ujvári Gergely, a kuruzsló Dulcamara doktort Szvétek László és Cseh Antal, míg Belcore őrmestert Geiger Lajos és Cseh Antal formálja meg. Az előadásban több mint 20 fős kórussal közreműködik az Opera énekkara, az ugyancsak 20 fős operazenekart Cser Ádám dirigálja.

Az előadásokat a társulat Székelyföldön magyar nyelven és román feliratozással játssza, minden helyszínen 20 órakor kezdődik az előadás. Az ülőhelyek száma korlátozott, rossz idő esetén az előadás elmarad.