Kányádira emlékezik a Budavári Könyvünnep, amelynek Udvarhely a díszvendége

Krónika 2018. augusztus 31., 11:14

Kányádi Sándor emléke előtt tiszteleg, és Székelyudvarhelyt hívta díszvendégül a magyar nyelv és könyv ünnepe, a Budavári Könyvünnep, amelyet a hétvégén, péntektől vasárnapig tartanak a budai várban.

A költőóriás emléke előtt tisztelegnek Fotó: MTI

Amint a rendezvény honlapján szerepel, az immár tizenhatodjára megrendezett könyvünnepet Kányádi Sándor emlékének szentelik: az idén elhunyt Kossuth- és Herder-díjas költő, a nemzet művésze – nem mellesleg Budavár díszpolgára – egész életművét áthatja a nagy elődök iránti tisztelet és az anyanyelv megtartó erejébe vetett hit.

„Játszva magyarul című verse tömören foglalja össze, mit is jelent ez: „aki megért / s megértet / egy népet / megéltet”.

A magyar nyelv egyik legnagyobb értője és művelője maga Kányádi Sándor volt, ezért az idei könyvünnepet a szervező budavári önkormányzat az ő emlékének ajánlja.

Mindhárom nap emlékezünk Sándor bácsira, akinek oly’ sok szép versét, gondolatát, kezdeményezését őrizzük” – írják honlapjukon a szervezők. Kifejtik, neki köszönhető többek között a magyar mesemúzeum ötlete, a Tabánban felállított Elek apó kútja vagy a budavári Tóth Árpád műfordítói díj.

Kányádi budai lakóháza közelében, a Virág Benedek-házban emlékkiállítást nyitnak a könyvünnep első napján, másnap Kányádi-emlékesttel köszöntik a Jókai Anna-szalon egyéves születésnapját, vasárnap pedig a Kaláka együttes emlékkoncertjét hallgathatja meg a közönség.

Idén Székelyudvarhely kapott meghívást a Budavári Könyvünnepre, hogy a háromnapos fesztivál díszvendégeként mutatkozzék be a könyvszerető közönségnek.

A székelyföldi város a hagyomány és a modern ötvözetének jegyében lakja be a számára felkínált teret, ahol ízelítőt nyújthat a székely népi kultúrkincsből. Fellép a Boróka Néptáncegyüttes, közönségtalálkozót tartanak székelyudvarhelyi szerzőkkel: Nagy Koppány Zsolttal és Farkas Wellmann Évával, a rendezvényen közreműködik az Evilági Zenekar. A gazdag mondavilágban gyökerező Székelyföldi Legendárium térképeit, a tájegységek ízes beszédét, hitvilágát és csodaszépen megrajzolt környezetét is bemutató rajzfilmeket is meg lehet tekinteni.