Egy volt FBI-igazgató fizetett Rudolph Giulianinak Bukaresthez címzett levele megírásáért

Balogh Levente 2018. augusztus 29., 18:50

Egy nemzetközi tanácsadó cég kérte fel Rudolph Giuliani volt amerikai államügyészt, Donald Trump amerikai elnök jogászcsapatának vezetőjét arra, hogy megírja a román közméltóságoknak szóló levelét – írta szerdán a Politico portál.

Giuliani pénzt kapott, hogy aggódjon a DNA tevékenységéért

Giuliani – aki gyakran szólal meg a médiában Trump képviselőjeként – a portálnak elmondta, a levelet egy jelentés alapján írta, amelyet Louis Freeh, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) korábbi igazgatója, volt szövetségi bíró mutatott be neki. Freeh jelenleg a Freeh Group International Solutions elnevezésű nemzetközi kockázatkezelő céget vezeti.

Giuliani nem titkolta, hogy honoráriumát a Freeh Group fizette, azt azonban nem árulta el, mennyit kapott a levélért, mint ahogy azt sem, hogy a Freeh Group egy külső ügyfél megbízásából kérte-e őt fel a levél megírására.

A levélben Giuliani aggodalmának adott hangot a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vélelmezett túlkapásai, valamint amiatt, hogy az igazságszolgáltatási intézmények több titkos együttműködési szerződést kötöttek a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI). Giuliani az egykori ügyészi tevékenységére is hivatkozva független szakértői bizottság felállítását javasolta az ügyészi túlkapások kivizsgálására, és azt is tanácsolta, hogy részesítsék amnesztiában mindazokat, akiket a titkos megállapodások alkalmazásakor elkövetett túlkapások által helyeztek vád alá és ítéltek el.

Eközben a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) alárendeltségében működő igazságügyi felügyelettel megkötött titkos megállapodás elküldésére, valamint a dokumentum titkosítása feloldásának felgyorsítására szólította fel szerdán a CSM hét tagja a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI). A bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő testület négy ügyésze, illetve három bírája szerint az igazságügyi intézmények által elkövetett törvénytelenségek kivizsgálására létrehozott felügyelet az egyetlen olyan intézmény, amely még nem tett eleget a titkos paktum átküldésére vonatkozó felszólításnak.

„Az igazságügyi felügyelet, bár elismerte egy ilyen megállapodás megkötését, az egyetlen intézmény, amely indokolatlanul megtagadta, hogy elküldje, holott kétszer, 2018. 03. 27-én és 2018. 04. 12-én is kérték tőle” – mutat rá a CSM hét tagja. A CSM alelnöke, Codruț Olaru ugyanakkor már a testület április 4-i ülésén azt állította, hogy az igazságügyi felügyelet már elküldte a kért dokumentumot. Ezzel egy időben Tudorel Toader igazságügy-miniszter az alkotmánybíróság ítéleteinek felfüggesztését kérő ügyészek viselt dolgaival kapcsolatos álláspont kikérésével vág vissza a CSM-nek, amely aggodalmának adott hangot a miniszter által Augustin Lazăr legfőbb ügyész ellen elrendelt belső vizsgálat miatt.

Toader szerdán közösségi oldalán felrótta a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő CSM „szelektív aggodalmaskodását”. Közölte: hivatalos választ kér a CSM-től arról, mennyire „aggódtak”, amikor májusban a brassói táblabírósági ügyészség ügyészei testületileg követelték, hogy minden, az igazságügyi törvények módosítását érintő alkotmánybírósági döntést függesszenek fel mindaddig, amíg az Európa Tanács alkotmányügyi szaktestülete, a Velencei Bizottság, illetve a korrupcióellenes államok csoportja (GRECO) véleményt nem mond a módosításokról. Toader arra reagált, hogy kedden a CSM közleményben állította: a miniszter legfőbb ügyészséggel szemben megfogalmazott bírálatai kétségbe vonják a legfőbb ügyészség hitelességét.

„A CSM ügyészi részlege aggodalommal vette tudomásul az igazságügyi miniszter augusztus 27-i kijelentését, amely szerint a legfőbb ügyészség eltávolodott alkotmányos szerepétől. Ez a kijelentés azt sugallja, hogy az ügyészek a törvények, az emberi jogok és szabadságok áthágásával végzik munkájukat, ami súlyosan érinti a romániai igazságszolgáltatás hitelét. Az igazságügyi miniszter általános jellegű kijelentései kétségbe vonják a legfőbb ügyészség hitelességét” – mutat rá a CSM közleménye. E szerint minden megnyilvánulásnak erősítenie kellene az állampolgár bizalmát az igazságszolgáltatási rendszerben. Toader azt követően rendelt el vizsgálatot a legfőbb ügyész ellen, hogy múlt hétvégén nyilvánosságra került egy 2016-ban a legfőbb ügyészség és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) között a lehallgatások témájában megkötött titkos paktum. Augustin Lazăr legfőbb ügyész ugyanakkor azt állítja: a paktum csupán ürügy az ügyészség tevékenységének ellehetetlenítésére, Toader ugyanis már májusban tudott annak létezéséről. A miniszter erre azt válaszolta: nem a mostani események miatt rendelte el a vizsgálatot.