Az afrikai sertéspestis terjedését megfékező azonnali intézkedést vár az államfő a román kormánytól

Krónika 2018. augusztus 29., 13:15

Klaus Johannis államfő felszólította a román kormányt, hogy sürgősen hozza meg az afrikai sertéspestis terjedését megakadályozó intézkedéseket és mielőbb kártalanítsa az érintett tenyésztőket.

Fotó: Sursadevest.ro

Abukaresti államelnöki hivatal által szerdán kiadott közlemény szerint Johannis elsődleges fontosságúnak tartja a vírus terjedésének megfékezését és a tenyésztők mielőbbi kártalanítását, hogy elejét vegyék az ügy súlyos szociális következményeinek. Az államfő szerint ugyanakkor felelősséget kell vállalniuk azoknak, akik helytelenül kezelték a válsághelyzetet, a csőd felé taszítva a hazai termelőket.

Az államelnök emlékeztet, hogy jelenleg több mint 700 góc van az ország 10 megyéjében, beleértve Ilfov megyét is, és fenyegetően nő a gócok száma.

„A farmokon pusztítást végez az afrikai sertéspestis, az ország délkeleti nagy farmjait gyakorlatilag ki fogják végezni. Már most több tízmillió eurós kárt jegyeznek, több ezer munkahelyet és fontos kereskedelmi lehetőségeket veszített el Románia” – idézi az Agerpres hírügynökség Johannis levelét. Az államfő szerint a jelenlegi helyzet azt bizonyítja, hogy a kormány képtelen kordában tartani az afrikai sertéspestis okozta helyzetet, amely súlyos következményekkel jár a román gazdaságra nézve.

Ugyanilyen súlyos az elnök szerint, hogy a felelős hatóságok nem tájékoztatták időben és hatékonyan a vírus terjedésével járó hatalmas veszélyről a lakosságot és a tenyésztőket. „Miközben a PSD-kormány az igazságszolgáltatással harcolt, igyekezve azt a hatalmába hajtani, megfeledkezett arról, hogy az afrikai sertéspestis ellen vegye fel a harcot” – olvasható a közleményben, amelyben az elnök felszólítja a kormányt, hogy azonnal hozza meg a helyzet által megkövetelt intézkedéseket, többek közt a gócok körüli „biológiai biztonsági korlátok” felállítását.