Ideális jelöltnek tartják Bölönit – Az erdélyi magyar pártok támogatnák az edző marosvásárhelyi polgármester-jelöltségét

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 29., 11:24

Teljes mellszélességgel támogatnák az erdélyi magyar pártok Bölöni Lászlót, ha a neves labdarúgóedző megpályázná Marosvásárhely polgármesteri tisztségét. Egybehangzó vélemények szerint az egykori futballista a románok többségének szavazatát is begyűjtené.

Bölöni László az ideális jelölt Fotó: Haáz Vince

Leplezetlen örömmel fogadták a romániai magyar politikai alakulatok Bölöni Lászlónak a Vásárhelyi Forgatag keretében szervezett pódiumbeszélgetésen tett bejelentését, miszerint foglalkoztatja a marosvásárhelyi polgármester-jelöltség gondolata.

{K1}

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Krónikának elmondta, örül a Marosvásárhelyen született sportember szándéknyilatkozatának. A politikus emlékeztetett,

már korábban is szóba jött Bölöni neve, és bár az RMDSZ is próbálkozott ezzel az opcióval, a labdarúgóedző végül nem vállalta a jelölést.

Kérdésünkre, hogy az RMDSZ támogatná-e Bölöni Lászlót, ha elindulna a 2020-ban rendezendő önkormányzati megmérettetésen, Porcsalmi elmondta: bár nem egyeztetett erről a szövetség fórumaival – beleértve a helyi szervezetet –, személy szerint „látatlanban” is támogatandónak tartja ezt az eshetőséget.

Én a Bölöni László által felsorolt feltételekkel is egyetértek, és pozitívnak tartom a nyilatkozatát. Mindenképpen komolyan kell egyeztetni erről az elkövetkezőkben”

– jelentette ki az RMDSZ ügyvezetője.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke is örül Bölöni kijelentésének és annak, hogy a neves labdarúgóedzőt foglalkoztatja a hazatérés és a közéleti szerepvállalás gondolata. A politikus lapunk megkeresésére úgy vélekedett, a jelenleg a belga Royal Antwerp FC vezetőedzőjeként tevékenykedő Bölöni nemcsak a magyarság és az erdélyi magyar pártok, hanem a marosvásárhelyi románság nagy részének a támogatását is élvezné.

„Őszinte tisztelője és csodálója vagyok, Brüsszelben találkoztam vele, amikor még a Standard Liege edzője volt. Bölöni László szakemberként és emberként egyaránt bizonyított, nemcsak Romániában, hanem a világ számos pontján. Óriási nyereség lenne, ha visszahozhatnánk, és ha közéleti szerepet vállalna” – jelentette ki Szilágyi, hozzátéve: alakulata támogatná a volt labdarúgó esetleges marosvásárhelyi polgármester-jelöltségét.

Hasonlóképpen vélekedik Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke is, aki számára nemcsak politikusként, hanem a Maros-parti város szülöttjeként is örvendetes Bölöni nyilatkozata. Az RMDSZ színeiben mandátumot szerzett parlamenti képviselő lapunknak elmondta, ideális polgármesterjelöltnek tartja a Steaua labdarúgócsapatával BEK-et nyert egykori labdarúgót.

Marosvásárhely nagyon érzékeny pont, frontvárosként is szoktuk emlegetni. Bölöni László esetleges szerepvállalása fontos lenne a vásárhelyi magyarság szempontjából, ugyanakkor olyan jelölt lenne, aki nem köthető egyetlen párthoz sem. Mindazonáltal őt a románok is a magukénak vallhatják, hiszen egész életútja – fogorvosként és labdarúgóként egyaránt – igazolta: mindig a szakmaiság kérdését tartotta szem előtt”

– állapította meg a pártvezető. Emlékeztetett, tíz évvel ezelőtt éppen az MPP akkori elnöke, Szász Jenő vetette fel először Bölöni polgármester-jelöltségének ötletét. Biró közölte, bízik benne, hogy az elmúlt évtized bölcsebbé tette a magyar alakulatokat, amelyek a város érdekeit szem előtt tartva fel tudnak majd sorakozni Bölöni László esetleges jelöltsége mögé. „Aki ezt nem vállalja, az felelőtlenül cselekszik” – jegyezte meg az MPP elnöke.

Marosvásárhelyen – ahol a legutóbbi, 2011-es népszámlálás szerint a lakosság 43 százaléka magyar – az elmúlt önkormányzati megmérettetéseken sem az RMDSZ saját, sem a magyar pártok közös jelöltjének nem sikerült leváltaniuk a város élére 2000-ben megválasztott Dorin Floreát.

A román elöljáró 18 évvel ezelőtt Fodor Imrétől hódította el a városházát, 2004-ben Kelemen Atillát, 2008-ban Borbély Lászlót, 2012-ben Frunda Györgyöt, 2016-ban pedig az RMDSZ, az EMNP és az MPP részvételével rendezett előválasztás útján kijelölt összmagyar jelöltet, Soós Zoltánt győzte le a választáson.

A tíz évvel ezelőtt Szász Jenő által javasolt Bölöni László azzal a feltétellel indult volna, ha valamennyi magyar párt felsorakozik mögé, ám az összefogás akkor elmaradt, így a neves sportember nem vágott neki a megmérettetésnek.