Magánvéleménynek tekinti Rudolph Giuliani levelét az Egyesült Államok nagykövetsége

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 28., 13:12

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya nem kommentálja magánszemélyek véleményét vagy következtetéseit – közölte Donald L. Caroll, az USA bukaresti nagykövetségének szóvivője Rudolph Giuliani levelével kapcsolatban.

Az USA figyelemmel kiséri a romániai igazságszolgáltatást

„Azt javasoljuk, hogy Giuliani urat kérjék meg, kommentálja a neki tulajdonított nyilatkozatokat” – válaszolta az Amerikai Egyesült Államok bukaresti külképviselete az Agerpres hírügynökség megkeresésére.

Az USA nagykövetségének szóvivője ugyanakkor válaszában emlékeztet az intézmény és Románia fő európai partnereinek közös, június 28-ai nyilatkozatára, kihangsúlyozva, hogy „az elmúlt időszakig Románia jelentős fejlődést ért el a korrupció megfékezése és a hatákony jogállamiság felépítése terén.”

Arra biztatjuk a románokat, hogy haladjanak tovább ezen az úton”

- teszi hozzá a szóvivő.

Ugyanakkor kiemeli, hogy az USA figyelemmel kiséri a büntető törvénykönyvön és a büntető-eljárási törvénykönyvön eszközölt változtatásokat.

„Továbbra is aggodalommal tölt el, hogy ezek közül több is akadályoztathatja a törvény gyakorlatba ültetése terén kifejtett nemzetközi együttműködést, és negatívan befolyásolhatja a harcot egy sor bűncselekmény ellen” – olvasható a válaszban, amelyben a külképviselet szóvivője arra bátorítja az illetékeseket, hogy ismét elemezzék ki a romániai jogászok – például a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács szakértőinek – véleményét, valamint a Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) és a Velencei Bizottság nemzetközi szakértőinek álláspontját a kérdésben.