Az üdülési csekkek húzzák a vendéglátóipart, de nem minden ágazatát

Krónika 2018. augusztus 28., 15:23

Az üdülési csekkeknek köszönhetően meghaladja idén a 15 milliárd lejt a vendéglátóipar – vagyis a szállodák, vendéglők és kávézók – forgalma – mutat rá a Frames tanácsadó cég által nyilvánosságra hozott elemzés.

A vendéglősök csak közvetett haszonélvezői az üdülési csekkeknek köszönhető forgalomnövekedésnek Fotó: Fülöp-Székely Botond

„Az elmúlt öt év leforgása alatt a romániai szállodapiac csaknem 40 százalékkal bővült, üzleti forgalma elérte 2017-ben az 5,5 milliárd lejt. A számok alakulása alapján elmondható, hogy 2018-ban az ágazat forgalma eléri az 5,8 milliárd lejt” – derül ki az idézett dokumentumból.

Ami a vendéglőket illeti, a Frames úgy látja, hogy az ágazatnak esélye van arra, hogy

a fogyasztás növekedése nyomán idén a forgalom meghaladja a 10 milliárd lejt, ami több mint kétszerese az öt évvel ezelőtt regisztrált 4,5 milliárd lejes értéknek.

Serkent, de nem minden téren

„Az üdülési csekkek jelentősen serkentették a román turizmust. Ezekben a napokban a szállodák nagy részében kitették a megtelt táblát, sok helyen pedig 60–80 százalékos a foglaltság még szeptemberre is” – mutat rá az elemzés.

Az Utazási Irodák Országos Egyesülete (ANAT) nemrég azt közölte, hogy az első félévben mintegy 14 millió üdülési csekket bocsátottak ki, amelyek összértéke megközelíti a 148 millió eurót. Ez az összeg ötszöröse a 2017-ben regisztráltnak. A Frames elemzői szerint viszont az utalványoknak nem várt hatása is van:

túl a turisták özönén és a szállással járó költségek növekedésén, a vendéglők ágazata érzi meg a rendszer mulasztását – vagyis azt a tényt, hogy az üdülési csekkek a szállásra koncentrálnak, és nem lehet önállóan étkezésre fordítani, mint az étkezési utalványokat”.
Bukarest a piacvezető

A hivatalos statisztikák szerint különben jelenleg a vendéglátóiparban több mint 16 ezer vállalkozás tevékenykedik, amelyek közül csaknem 10 ezer vendéglő. A cégek tavaly 82 ezer alkalmazottat foglalkoztattak a vendéglőkben és 45 ezret a szállodákban és panziókban.

„Továbbra is a főváros kínálja a szolgáltatások legszélesebb körét, és itt találjuk az anyagi szempontból legjobban teljesítő vállalkozásokat is” – mondják az elemzők. A tanácsadócég adatai szerint Bukaresté a hotelpiac több mint 30 százaléka – 373 cég és a vendéglők piacának több mint 40 százaléka –, 2072 vállalkozás, miközben az elkövetkező években újabb egységek nyitása várható. Konstanca megye következik összesen 1403 vendéglátóipari egységgel, majd Kolozs (768), Brassó (608) és Temes megye (696) ezek piaci részesedése 4–12 százalék.

Több mint kétszeres érdeklődés a tengerpart iránt

Az üdülési csekkek hatásaként 140 százalékkal nőtt a kereslet a szeptemberben zajló Tengerpart mindenkinek program iránt – idézi Lucia Morariu turisztikai vállalkozót, az Utazási Irodák Romániai Egyesületének (ANAT) tagját az Agerpres hírügynökség.

Az üdülési csekkek játszották a legfontosabb szerepet abban, hogy szeptemberre sokkal több turista jelentkezett be a tengerpartra. Megnőtt az egy személy által elköltött pénzösszeg is, a tavalyi 380 lejről 421 lejre emelkedett”

– nyilatkozta az Eximtur elnöke. Mint részletezte, a legkeresettebb célpont Mamaia, ezt Eforie Nord követi. A hivatalos tájékoztatás szerint szeptemberben a csúcsszezon árainak feléért lehet nyaralni. Egy mamaiai négycsillagos szállóban például legalább öt napra kétágyas szobában teljes ellátással 265 lejbe kerül egy nap egy személynek. A hegyvidéki fürdőtelepeken általában 10 százalékos kedvezményt adnak szeptemberben.