Német külügyminiszter Bukarestben: az Egyesült Európa a válaszunk az „Amerika az első”-re

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 28., 12:11

Heiko Maas német külügyminiszter szerint csakis az Egyesült Európa lehet a válasz Donald Trumpnak arra a jelszavára, hogy „Amerika az első”. A német diplomácia vezetője Bukarestben beszélt erről a Teodor Meleșcanu román külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón.

Heiko Maas és Teodor Meleșcanu Fotó: Mae.ro

Heiko Maas kijelentette: Németország meg akarja őrizni a transzatlanti szövetséget, és az Egyesült Államok nélkülözhetetlen partner, de új egyensúlyt kell találni a vele kialakított viszonyban. Az MTI szerint hozzátette: Donald Trump elnöksége új kihívások elé állította a világot, és egyetlen európai állam sem képes egyedül megfelelő választ adni ezekre a kihívásokra.

Úgy vélte: az Egyesült Európa nemcsak az Egyesült Államok, hanem Oroszország és Kína viszonylatában is helyes válasz.

A külügyminiszter a német szövetségi kormány segítségét ígérte Romániának a jogállamiság megerősítéséhez, és ahhoz, hogy megtalálja a kompromisszumos középutat az igazságügyi reformban. Megjegyezte: akár nemzetközileg elismert szakértőket is közvetítésre lehet kérni a román politikát polarizáló kérdésekben. Nyomatékosította, hogy szükség van a kompromisszumra, mely egyesítheti a társadalmat. Úgy vélte:

nem az a tény ad aggodalomra okot, hogy Romániában már másfél éve vita folyik az értékekről, hanem ennek a vitának a keménysége, és az, hogy ez immár erőszakba is torkollott.

Heiko Maas úgy vélte: az Európai Unióban is jól lenne egy olyan semleges szerv, amely a kollegiális lektorálás modellje szerint pártatlanul fogalmazna meg tanácsokat a tagállamoknak. Ezt a szerepet egy az alapjogok elmélyítéséért felelős ügynökség tölthetné be.

A német külügyminiszter szerint Európának a gyakorlatba kell ültetnie azokat az értékeket, amelyeket a zászlajára tűzött. Ezek sorában a demokráciát, a jogállamiságot, az alapjogokat és a sajtószabadságot említette. Üdvözölte, hogy Románia 2019 első félévében esedékes EU-elnöksége mottójának a közös értékeket választotta. Megjegyezte: Európának meg kell őriznie a hitelességét, mert ha kettős mércét alkalmaz, ezt azonnal ellene fordítják az ellenfelei.

Teodor Meleșcanu a transzatlanti kapcsolatok kiemelt jellegét hangsúlyozta Románia számára. A román külügyminiszter is elismerte ugyanakkor, hogy az Európai Uniónak nagy szüksége van a tagállamai álláspontjának az összehangolására.

A román külügyminiszter a nagyköveti értekezleten a romániai német kisebbség jelentős szerepét hangsúlyozta a modern román állam megteremtésében, és elhatárolódott a német kisebbséget rossz fényben feltüntető kijelentésektől.

Arra utalt, hogy a Liviu Pop volt oktatásügyi miniszter, a vezető kormánypárt szenátora múlt héten azzal vádolta a Romániai Német Demokrata Fórumot, hogy a náci Német Népcsoport szervezet jogutódja, és ennek bizonyítására egy ezt kimondó bírósági ítéletet is bemutatott.

Meleșcanu a német külügyminiszter jelenlétében méltányolta a romániai német kisebbség hozzájárulását Románia kulturális, etnikai és vallási sokszínűségéhez. „Szeretném kihangsúlyozni, mennyire értékeljük a német kisebbség idők során tanúsított lojalitását, és határozottan elítélünk minden olyan kijelentést, amely rossz fényben tünteti fel ezt a kisebbséget. A román-német partneri viszony erős, és számos kézzelfogható dolog megvalósításán alapul” – jelentette ki a román külügyi tárca vezetője. Azt is megjegyezte, hogy a romániai német kisebbség hidat képez Románia és Németország között. 

Heiko Maast hétfő este Klaus Johannis államfő is fogadta. Az elnöki hivatal közleménye szerint Johannis üdvözölte Németország azon döntését, hogy partnerállamként részt vesz a Három Tenger Kezdeményezés szeptember 17-18-ára beütemezett bukaresti csúcstalálkozóján. „Románia elnöke úgy értékeli, hogy úgy Németország, mint maga a kezdeményezés számára is hasznos lesz ez az együttműködés” – olvasható az Agerpres által idézett dokumentumban, amely hozzáteszi, hogy Németország részvétele segíteni fogja a kezdeményezést azon célja elérésében, hogy elmélyítse a régió gazdasági kapcsolatait és fejlődését, amely az egész Európai Unió számára előnyt jelent.

Johannis elnök üdvözölte a Németországgal való kiváló üzleti együttműködést, és leszögezte, hogy a 2019 májusára tervezett nagyszebeni csúcstalálkozó jó alkalom lesz az Európai Unió jövőjére vonatkozó elképzelések és elvárások megbeszélésére.

Az államfő kihangsúlyozta a román–német stratégiai kapcsolatok fontosságát, valamint azt, hogy Németország a legfontosabb kereskedelmi partner Románia számára, és a harmadik helyen áll a külföldi befektetők sorában. Johannis hozzátette, hogy

a kiváló gazdasági kapcsolatokban jelentős szerepet játszik a romániai német kisebbség, valamint a Németországban élő, egyre nagyobb létszámú román közösség.

Heiko Maas elismerően nyilatkozott a román–német partneri kapcsolatokról, és támogatásáról biztosította Iohannis elnököt nyitott és Európa-párti politikájában, valamint Romániát a jövő év első felében esedékes EU-elnökségi tisztség betöltésében. A német külügyminiszter megerősítette, hogy hazája támogatni szándékozik a Három Tenger Kezdeményezést, és részt kíván venni a kezdeményezés bukaresti csúcstalálkozóján.