Nyit a közönség felé a jubiláló Szigligeti: ünnepségsorozat a nagyváradi magyar színjátszás 220. évfordulója apropóján

Kiss Judit 2018. augusztus 27., 17:46

Premiereket tartottak, posztumusz örökös tag címeket adtak át, kiadványokat mutattak be a a nagyváradi magyar színjátszás 220. évfordulója tiszteletére szervezett ötnapos, vasárnap zárult ünnepségsorozaton.

A nagyváradi Szigligeti színház nézőtere Fotó: Facebook/Szigligeti Színház Nagyvárad

Két premierrel, könyvbemutatóval és a Szigligeti Társulat örökös tagja címek átadásával ünnepelte a Szigligeti Színház a nagyváradi magyar színjátszás 220. évfordulóját augusztus 21. és 26. között.

Az 1798. augusztus 26-án, a Kótsi Patkó János kolozsvári társulata által előadott A süketnéma vagy A passionátus pipás című első nagyváradi magyar nyelvű színielőadásra emlékezve ünnepi eseménysorozatot tartott a Szigligeti Színház.

Az Utcakölykök című előadás díszbemutatójával kezdődött a program, a Tóth Tünde rendezte, a Nagyváradi Magyar Diákszövetséggel koprodukcióban színpadra állított darabban a Szigligeti Társulat művészei mellett csaknem negyven gyermekszereplő lépett színpadra. A produkció a 2018/2019-es évadban bemutatásra kerülő Olivér! című musical alkotótáborának élményanyagát dolgozta fel, s mintegy előrevetíti a Charles Dickens világhírű művéből született zenés előadást.

Nagy Béla, 33 levél egy megtépázott babérkoszorúból című, készülő új kötetét is bemutatták, a Szigligeti Színház életműdíjas egykori irodalmi titkára elmondta, a nagyváradi színjátszás történetét feldolgozó öt monografikus művet írt és mindig az olvasmányosságra törekedett, arra, hogy a levéltári kutatómunkája során felfedezett színháztörténeti adalékokat a nagyközönség számára is hozzáférhetően tudja közzétenni.

A szombati programokat Ács Tibor színművész síremlékének avatása zárta. A nyílt társulati gyűlésen Czvikker Katalin főigazgató a színház zárókő-dokumentumából idézett, és elmondta: a 220. évfordulóra szervezett események hűen tükrözik a színház múlt iránti tiszteletét és új iránti fogékonyságát egyaránt.

Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője úgy fogalmazott,

a társulat törekvése, hogy minél szélesebb közönség számára tegye hozzáférhetővé a színházba járást. Éppen ezért, a 2018/2019-es évad repertoárját is a kiegyensúlyozottság jellemzi, amennyiben klasszikus és kortárs előadások egyaránt helyet kaptak.

A rendezvényen Gajdó Tamás, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa Hétköznapok és ünnepek. Emlékek a nagyváradi színjátszás két évszázados történetéből címmel tartott előadást.

A Szigligeti Társulat örökös tag címeket adományoz a kiemelkedő színházi egyéniségek számára, akik tehetségükkel, áldozatvállalásukkal és teljes munkásságukkal a legmagasabb szinten képviselték egyetemes emberi értékeinket a színpadon és azon kívül egyaránt. A nagyváradi magyar színjátszás 200. évfordulóján, 1998-ban öt személy részesült ebben az elismerésben: Miske László, Cseke Sándor, Varga Vilmos és Gulácsy Albert színművész, illetve Szabó József Ódzsa rendező.

A Szigligeti Színház vezetőségének döntése értelmében 2018-ban, a nagyváradi magyar színjátszás 220. évfordulóján két elhunyt személyiséget – Kelemen István dramaturgot, színháztörténészt, a Szigligeti Társulat egykori művészeti vezetőjét, valamint a tavaly márciusban eltávozott Csíky Ibolya színművésznőt, a nagyváradi és erdélyi színházművészet kiemelkedő egyéniségét – részesítette örökös tagság díjban.

„Amikor a Szigligeti Színház fővezetése úgy döntött, hogy Kelemen Istvánt posztumusz örökös tagsággal tiszteli meg, a legméltóbbak egyikének ítélte oda ezt a címet” – mondta laudációjában Nagy Béla egykori irodalmi titkár. Az emléklapot a díjazott özvegye, Kelemen Márta vette át, aki Pilinszky Harmadnapon című költeményét idézve mondott köszönetet a kiemelkedő színházszervező emlékének életben tartásáért. Hajdu Géza színművész laudációjában rámutatott, Csíky Ibolya pótolhatatlan űrt hagyott maga után nemcsak családja, kollégái, de a színházba járó közönség szívében is, azokéban, akik ismerték és szerették őt, s talán rajongtak is érte.

„Nem is csoda, isteni, sokoldalú tehetséggel megáldott, varázslatos egyéniség volt. Negyvennyolc éves nagyváradi szolgálata nem maradt visszhang nélkül, nem tűnt csak úgy el a süllyesztőben. Hiányát ma is érezzük. Hiányzik a színpadról, az öltözőből. Hiányzik mosolya, hangja, megnyugtató, békét sugalló egyénisége. Nekünk, akik ismertük és szerettük, Csiky Ibolya örök” – hangzott a laudáció.

A díjjal járó oklevelet Vindis Andrea színművésznő, Csíky Ibolya lánya vette át. Az ünnepi eseménysorozatot a Fekete Sas Palotánál elhelyezett emléktábla koszorúzása, valamint Székely Csaba Bányavakság című tragikomédiájának (rendező: Hunyadi István) bemutatója zárta.