Bizalmatlanságot keltő, bomlasztó tevékenységekről beszélt Tăriceanu a román diplomácia éves találkozóján

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 27., 14:08

A romániai utcai megmozdulások nem autonóm jellegűek, hanem „egyes politikai csoportosulások, valamint különleges intézmények, úgy szolgálatok, mint ügyészségek rezonanciadobozai” – jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke.

Călin Popescu-Tăriceanu szerint az ellenség belülről támad

„Mintegy két évtizede jelent meg a konszolidált demokráciákban (...) a kollektív erőszak egy sajátos formája: az Occupy típusú utcai erőszak. (...) Ezeknek a megmozdulásoknak, a Wall Streettől a Victoriei térig ugyanaz a céljuk: bizalmatlanságot kelteni a demokratikusan megválasztott kormányokban, a politikai képviseletben és a liberális értékekben. A demokratikusan megválasztott legitim politikai osztályt általánosan korruptnak és inkompetensnek állítják be. Ez a diffúz erőszak az összes nyugati demokráciában kimutatható (...), nálunk pedig további súlyosbító körülményekkel együtt nyilvánul meg, hisz éppen elég bizonyíték létezik arra, hogy a romániai utcai megmozdulások nem autonóm jellegűek, hanem egyes politikai csoportosulások, valamint különleges intézmények, úgy szolgálatok, mint ügyészségek rezonanciadobozai. Ezek, a média és a civil társadalom kritikátlan hozzáállásával, mintegy 15 esztendeje kialakítottak egy olyan országimázst, amely szerint Románia egy korrupt ország, korrupt politikai osztállyal” – mondta Călin Popescu-Tăriceanu. Véleménye szerint

újságírók és civil aktivisták szorgalmasan dolgoznak azon, hogy Romániát egy korrupt országnak állítsák be, korrupt politikai osztállyal, amelyet aztán kész tényként kezel a nyugati kancelláriák többsége.

„Államfők, európai parlamenti képviselők, pártelnökök, újságírók és civil szervezetek aktivistái kitartótan magyarázták a világnak, hogy ez egy korrupt ország, korrupt politikusokkal, akik, főleg azok, akik hatalmon vannak, nem mások, mint közönséges bűnözők. Látnunk kell, hogy a nyelvi erőszak (...) nagyobb kárt okozott az országnak, mint egy ellenséges hadsereg támadása” – hangsúlyozta a szenátus elnöke.

Véleménye szerint, ilyen körülmények között „sziszifuszi munka” vár a diplomáciai testület tagjaira.

Akárhol, akármit beszélnek Romániáról (...), azonnal a korrupcióról fogják önöket kérdezni. (...) A pályakezdőknek azt tanítják, hogy a tradicionális diplomácia művészete abban áll, hogy meg tudd különböztetni a barátot az ellenségtől, és elszigeteld az ellenséget, ha nem tudod barátoddá tenni. Előfordulhat azonban, hogy a történelemben először, a román állam ellenségei nem a határokon kívül, hanem azokon belül, az államhatalmi ágak vezérkarában vannak, és önök nincsenek arra felkészítve, hogy a román állam ilyen típusú ellenségét semlegesítsék. Ebben a tekintetben felhalmozott diplomáciai ismereteikkel nem sokra mennek, csak saját meggyőző erejükre, személye hitelességükre alapozhatnak”

– fejtette ki Călin Popescu-Tăriceanu.

Véleménye szerint, a 2001 óta egyre terjedő nemzetközi erőszakhullám (terrorizmus, inváziók, hatalmas népességmozgások) körülményei között megteremtődtek a feltételek a román diplomácia élénkülésére.

Felhívta a figyelmet arra, hogy míg egy bostoni, berlini vagy londoni merénylet hosszas nemzetközi reakciókat vált ki, addig egy számos áldozatot követelő jemeni bombázással szinte senki nem törődik.