Gergely Balázs: hálásak vagyunk a Kolozsvári Magyar Napok közönségének

Kiss Judit 2018. augusztus 26., 18:10

Sikeresnek, gazdagnak, szervezés szempontjából kiegyensúlyozottnak bizonyultak a vasárnap záruló Kolozsvári Magyar Napok – értékelt megkeresésünkre Gergely Balázs főszervező. A jó hangulatú, pezsgő rendezvénysorozat, amely megszólította a románságot is, óriási érdeklődést keltett.

Ajándék. Főtéri látkép a színpadról a pénteki Piramis-koncerten Fotó: KMN

Hangulatos, vidám, meghitt, tartalmas eseményeket egyaránt felvonultatott rendezvénysorozatnak bizonyult a vasárnap záruló, több mint egy hétig tartó Kolozsvári Magyar Napok. Mint a közönség soraiból többen is nyugtázták, rendkívül nagy dolog, hogy immár kilencedszerre ennyire színvonalas, gazdag, változatos rendezvényt kínáltak a szervezők a kolozsváriaknak és a távolabbról érkezőknek.

Óriási érdeklődés a kilencedik magyar napok iránt

Az idei magyar napok idén a teljes Kárpát-medencében ünnepelt Mátyás-évhez, illetve a vallásszabadság évéhez is csatlakozott, számos programot szerveztek e két jubileum jegyében.

Úgy tűnik, a kincses városbeli magyar ünnepségsorozat kilencedik születésnapjára akkorára duzzadt, hogy lassan kinövi a számára megtalált tereket: a programkavalkád 660 programja közül rengeteg bizonyult a helyszínhez mérten „túlságosan” népszerűnek.

Nemcsak a Kolozsvári Magyar Napok hétvégére eső napjain történt ez így – nyilván pénteken, szombaton és vasárnap hömpölyög a legnagyobb tömeg a Főtéren, a Farkas-utcában, a Bánffy-kertben, a Planetáriumban, az ideiglenesen borutcává „avatott” Fogoly-utcában –, hiszen a hét közepén tartott előadások, koncertek, vezetett séták és számos más program iránt óriási volt az érdeklődés.

Több előadóterem, kávézó, intézmények termei, Farkas utcai sátrai teltek zsúfolásig olyannyira, hogy számos esemény esetében az ajtón kívül is tolongtak az érdeklődők.

Például a fiatalok körében rendkívül népszerű Bohemian Betyars zenekar péntek esti koncertjére már nem is mehetett be a teljes közönség, hiszen a biztonságiaknak le kellett zárniuk a helyszínül szolgáló Bánffy-kertet, annyira megtelt.

Tömeg a Bánffy-udvarban a Bohemian Betyars pénteki koncertjén Fotó: KMN

Az azonban minden kétséget kizáróan elmondható, hogy a kilencedik Kolozsvári Magyar Napok is rendkívül színvonalasra, és ami létjogosultságát határozottan igazolja: népszerűre sikeredett. Hiszen Erdély minden szegletéből, a Székelyföldről, de Magyarországról is rengetegen érkeztek idén is a kincses városba, hogy együtt ünnepeljenek a kolozsváriakkal a magyar ünnepségsorozaton.

{K1}

Nem is túl sok a 660 programpont

„A Kolozsvári Magyar Napok idei, kilencedik kiadásáról a meglátásom az, hogy sikeres és gazdag rendezvényosozatnak érünk a végére. A napokban a szervezőkkel összefoglaljuk a közösen levont tanulságokat, de az már elmondható, hogy

belülről, szervezői szempontból ez volt a kilenc alkalom közül a legkiegyensúlyozottab, legnyugodtabb. Elmaradtak a máskor menetrendszerű provokációk – eddig minden évben akadt valami, amibe belekötöttek, most hál' istennek ilyen nem történt”

– mondta el megkeresésünkre tegnap délben Gergely Balázs, a rendezvény főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Hozzátette, úgy érzi, a közönség hasonlóképpen látta, mint ahogyan a szervezők: nagyon kevés panasz, sokkal több elismerés áradt a szervezők felé, és ez nagyon jóleső érzés, jól jön egy ilyen nagy hajtás végén. „Hálásak vagyunk a közönségnek, hogy van kiért szervezni a magyar napokat” – fogalmazott Gergely Balázs.

Gergely Balázs (jobbra) a KMN-Donaton futóverseny dobogóján Fotó: KMN

Felvetésünkre, hogy a programsorozat népszerűsége, a résztvevők száma évről évre növekszik, így talán szűkösnek bizonyulnak a helyszínül szolgáló terek, a főszervező azt mondta, ezt ők is vissza tudják igazolni, a rendelkezésükre álló adatok alapján elmondható, hogy majdnem mindenhol telt házas rendezvények zajlottak.

Miközben megjelenik a jó szándékú kritika, hogy túl sok a program és nehéz válogatni, azt látjuk, hogy minden rendezvény telt házas, és ilyen értelemben nem is túl sok az idei 660 program.

Sajnos a helyszínekkel kapcsolatban nagyon nehéz bármilyen egyéb megoldást találni, hiszen a rendelkezésünkre álló terek – civil szervezeteink, egyetemeink, oktatási intézményeink, egyházaink székhelyei, ingatlanjai – adottak, és nem lehet több embert bezsúfolni egy-egy terembe, úgyhogy nincs lehetőség ezt megváltoztatni. Viszont a nyitógála-előadást például megismételtük, próbálkoztunk kielégíteni azok igényeit, akik kimaradtak az első előadásból” – mondta a főszervező.

Kifejette, ez elgondolkodtató a jövőre nézve, hogy az előre láthatóan nagyon nagy népszerűségnek örvendő programokat indokolt megismételni a hét folyamán. „A következő napokban elvégezzük az utómunkálatokat, összegzünk, konzultálunk számos partnerszervezetünkkel, abból kialakul majd egy kép, ennek alapján persze lehet még finomhangolni a rendezvényt.

Folyamatosan és dimanikusan kell nekünk is alkalmazkodnunk a közönség igényeihez, az új helyzetekhez, eddig úgy érzem, sikeresen meg tudtuk ezt tenni.

Az idei rendezvény volt az, amelyen leginkább éreztem a kiegyensúlyozottságot a szervezőcsapatban is, és a közönség is most rezonált talán a legpozitívabban mindarra, amit a kínáltunk” – fogalmazott Gergely Balázs.

A Farkas utca idén is rengeteg érdeklődőt vonzott Fotó: KMN

Sikertörténet a román közönség megszólítása

A Kolozsvári Magyar Napok igyekszik megszólítani programjaival a román közönséget is: számos rendezvényt, vezetett sétákat, kiállításbemutatókat is tartanak két nyelven, ugyanakkor a koncerteken is rengeteg román szót lehetett hallani a közönség soraiból. Például a volt unitárius püspöki palota, a július elején felavatott Vallásszabadság Háza, amely gyönyörűen restaurált reneszánszkori épület, a magyar napok vadonatúj helyszíneként rengeteg román érdeklődőt vonzott. Számukra román nyelvű épületbemutatót is tartottak a történészek, a vezetett séták iránt óriási volt az érdeklődés.

Gergely Balázs úgy fogalmazott, a román közönség megszólítását sikertörténetnek tekintik, hiszen az egyik kiemelt céljuk volt már a rendezvény elindításakor.

Erdélyben nem sok olyan nagy lélegzetű rendezvény van, amely a lehetőségek szerint ennyire törekedne a kétnyelvűsítésre. Erre nagyon jól rezonál a kolozsvári románságnak egy része,

eljönnek, ismerkednek a magyar zenével, kultúrával, és a visszajelzéseik határozottan pozitívak. Nem egyszer lehet azt is tapasztalni, hogy amikor valamilyen célzott és előre megfontolt piszkálódás, támadás ér bennünket, akkor román kolozsváriak védenek meg vagy állnak ki mellettünk. Ez nagyon jó dolog, hiszen azt jelenti, hogy oldódik az a feszültség, az előítéletekkel teli görcsös elutasítás vagy távolságtartás, ami korábban a két együttélő nemzetiségre messzemenően jellemző volt Kolozsváron” – fogalmazott a főszervező. A több mint egyhetes rendezvénysorozat vasárnap este a Száztagú Cigányzenekar főtéri koncertjével zárul.

„Esernyőmentes” zárógála

Az előrejelzések szerint vasárnap a délutáni óráktól kiszámíthatatlanná válik az időjárás, mely a 9. Kolozsvári Magyar Napok zárógáláját és a 100 Tagú Cigányzenekar esti koncertjét is érintheti. A szervezők ezért arra kérik a főtéri gálára és koncertre érkezőket, hogy ne esernyőket hozzanak magukkal, melyekkel – esős időben – korlátoznák a hátuk mögött állók koncertélményét, hanem esőkabátokkal védekezzenek az esetlegesen rossz idő ellen. Ugyanakkor a szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy a Főtéren 350 ülőhely lesz elfoglalható, melyet az időseknek tartanak fenn, s amelyeket érkezési sorrendben foglalhatnak el, valamint a nézőtér jobb oldalán mozgáskorlátozottak számára is biztosított lesz 30 fenntartott hely.