Szentgyörgyön tartják a Mátray László szereplésével készült új román film előbemutatóját

Krónika 2018. augusztus 25., 15:03

Sepsiszentgyörgyön tartják Ana Lungu második nagyjátékfilmje, az Un prinţ si jumătate (Egy és fél herceg) című alkotás előbemutatóját augusztus 31-én, pénteken.

Mátray László

Amint a film hivatalos Facebook-oldalán olvasható, a romániai filmszínházakban szeptember 7-étől vetítendő Egy és fél herceget az alkotók jelenlétében mutatják be a sepsiszentgyörgyi Cinema Arta by Cityplex filmszínházban.

A vetítés után közönségtalálkozót tartanak a rendezővel, valamint a filmben játszó színészekkel: Mátray Lászlóval, Iris Spiridonnal, Marius Manoléval. Az alkotást egyébként az augusztus közepén tartott szarajevói filmfesztivál versenyszekciójában láthatta elsőként a nagyérdemű. A film forgatókönyvét Ana Lungu és Iris Spiridon írta,

a történet három fiatalról szól, akiknek nem sikerült családot alapítaniuk, magányuk enyhítésére egyazon bukaresti lakásba költöznek. A köztük lévő törékeny egyensúly azonban felborul, mihelyt Iris beleszeret egy erdélyi magyar íróba, akit Mátray László alakít.

A film főbb szerepeiben Iris Spiridon, Marius Manole, Téglás István, Mátray László, Emilian Oprea, George Gâdei, Răzvan Krem Alexe tűnik fel, epizódszerepben Radu Afrim színházi rendező is felbukkan.

Amint Ana Lungu rendező korábban nyilatkozta, harmadik filmje inkább néhány szereplő életének epizódjait fűzi egybe, nem összeálló történet. Az alkotó, aki 2010-ben a Burta balenei (A bálna hasa), valamint 2015-ben az Autoportretul unei fete cuminţi (Egy jól nevelt lány önarcképe) című filmeket jegyezte, kifejtette, Iris Spiridon színházi rendezővel való együttműködése három éve kezdődött, akkor kezdték írni a forgatókönyvet, amely az egyik főszerepet is játszó Spiridon élményeiben gyökerezik.

A film diszkréten mesél a gyászról, a barátság és kötődés hiányáról, a magányról, a rendező szerint a lelki közelség kérdését is körüljárja.