Letiltotta a Facebook a Bekéék meglátogatását rögzítő bejegyzést

Krónika 2018. augusztus 23., 16:41

Kevesebb mint egy nap alatt eltűnt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnökének, Sándor Krisztinának Facebook-bejegyzése, amelyben arról adtak hírt, hogy szerdán Tőkés László, Sándor Krisztina és Beke Csilla meglátogatta a csíkszeredai börtönben terrorvád miatt fogvatartott Beke István és Szőcs Zoltánt.

Sándor Krisztina, Tőkés László és Beke Csilla a szerdai sajtótájékoztatón Fotó: Gecse Noémi

„Valakik nagyon retteghetnek a mondvacsinált székely terrorper áldozataitól és támogatóitól” – írta csütörtökön a történtekre reagálva az EMNT, és a „Nem hagyjuk! Szabadságot a politikai foglyoknak!” feliratú fotóval megosztott posztban jelezte, hogy a látogatásról szóló közlemény linkjét nem lehet többé megosztani.

Sándor Krisztina is újra megosztotta a Tőkés Lászlót és Beke Csillát interjúadás közben ábrázoló fotót, a délutáni órákban még mindkettő látható volt.

Az EMNT ügyvezető elnöke csütörtökön a Krónika kérdésére elmondta, bejegyzése eltávolításáról kapott értesítést, de – bár elvileg van lehetőség fellebbezni egy tartalom eltávolítása miatt – ezúttal nem kapta meg ezt a lehetőséget. „Megnézve a Facebook szabályzatát, az történhetett, hogy valakik jelentették nekik a terrorvádat, s ezt követően törölték az EMNT oldaláról a saját közleményünk linkjét és az én oldalamról is a saját bejegyzésemet. A Facebook ezek szerint még az ítélet hiányában is készpénznek veszi a terrorvádat, igazságnak a valótlanságot” – szögezte le Sándor Krisztina.

Hozzátette: a szabályzat szerint minden valószínűség szerint az alábbi alfejezet miatt tilthatták le: „A való életben való károkozás megelőzése és megzavarása érdekében nem engedjük meg az alábbiakban érintett szervezetek vagy magánszemélyek jelenlétét a Facebookon: terrortevékenység, szervezett gyűlölet, tömeg- vagy sorozatgyilkosság, emberkereskedelem, szervezett erőszak vagy bűncselekménynek minősülő tevékenység. Azokat a tartalmakat is eltávolítjuk, amelyek az ilyen tevékenységekben érintett csoportokat, vezetőket vagy magánszemélyeket támogatják vagy dicsőítik”.

Sándor Krisztina szerint a letiltás „súlyos lépés volt, egy olyan ügyben, ahol alapfokon már egyszer felmentést kaptak, és a másodfokon született ítélet kapcsán még mindig nem tették közzé az indoklást”.

„Felháborító és egyben döbbenetes, hogy milyen erők játszanak össze azért, hogy a két ártatlan embert – s általuk a teljes magyar közösséget – megbélyegezzék” – szögezte le az EMNT ügyvezető elnöke.

{K1}