Bálint Eszter 2018. augusztus 23., 22:35

Utazási nagyüzem – kik lesznek a nyertesek?

Nehéz dolga van annak, aki most keresne szállást a Fekete-tenger romániai partszakaszán, Parajdon vagy Félixfürdőn, maximum olyan panzióban vagy szállodában tud foglalni, amelyik nem csatlakozott partnerként a programhoz.

Nemcsak az üdülőtelepek a haszonélvezői ugyanakkor annak, hogy az üdülési csekkeknek köszönhetően idén olyan családok is útra kelnek, akik talán évek óta nem nyaraltak, hanem a nagyvárosokban is nagyobb a nyüzsgés, mint máskor. Az elmúlt években az augusztusok egyre növekvő turistaözönnel jártak például Brassóban, Kolozsváron vagy Nagyváradon, és nemcsak a nyaralni hazaérkező elvándoroltak miatt néztek ki úgy, mint egy megbolydult méhkas. Idén pedig ez tovább fokozódott.

De nem írható ugyanakkor minden a belföldön utazgató, „csekkes közalkalmazottak” számlájára, lépten-nyomon találkozunk más turistákkal, köztük szép számban külföldiekkel is – a többnyire a helyi önkormányzat turisztikai irodái által lebonyolított népszerűsítő kampányok sok helyen beérni látszanak.

Az állami költségvetésből finanszírozott üdülési csekkek és a helyi adólejekből lebonyolított kampányok tűnnek tehát jelen pillanatban a romániai belföldi turizmus fő motorjainak. A fő haszonélvezők pedig a magántulajdonban levő szálláshelyek, vendéglők – persze aztán ők is adóznak az így szerzett haszon után.

A vendéglátósok márpedig azok, akiken nagyon sok múlik: hogy a turista visszatér-e, ajánlja-e másnak is a települést. Hiába reklámozza ugyanis például magát egy város a múltjából fakadóan a magyarországi turisták körében, ha a vendéglátósok arra sem képesek, hogy magyarul is kommunikáljanak a vendégekkel – s tovább súlyosbítja a helyzetet, ha a recepciós vagy pincér egyetlen idegen nyelven sem beszél. (Lehet, hogy aki beszél, Londonban mosogat, de ez más lapra tartozik. Tény viszont, hogy ha megkeresnék itthon is azt a pénzt, sokan hazajönnének.)

Mint a mindennapokban is megtapasztalhatjuk, a turizmus tehát jól alakul. De a fenntartható idegenforgalomig hosszú az út, és menet közben sokan le fognak morzsolódni. A nyertesek viszont felkerülnek a világtérképre.