Ragadós magyar példa: adócsökkentéssel pörgetnék fel a gyógyturizmust

Bálint Eszter 2018. augusztus 23., 13:54

A szállodai szolgáltatások általános forgalmi adóját (áfa/TVA) a jelenlegi 9 százalékról 5 százalékra, az élményparkok és wellnessszolgáltatások áfáját 19 százalékról 5 százalékra csökkentené a szociálliberális kormány. 

Gazdagok vagyunk gyógyító hatású termálvizekben Fotó: Rédai Attila

Mindezt Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelentette be egy kedd esti tévéműsorban. Mint mondta, Viorica Dăncilă miniszterelnök jelezte neki, hogy sürgősségi kormányrendelet készül, ami az említett áfacsökkentések mellett a termálvizek után fizetendő bányajáradékot 0 százalékra csökkenti.

Magyarországon 0 százalék. Elképzelhetetlenül gazdagok vagyunk gyógyító hatású termálvizekben. 31 országos érdekeltségű romániai üdülőtelep, huszonegynéhány gyógyüdülőtelep van”

– hangsúlyozta a nagyobbik kormánypárt elnöke az Antena 3 hírcsatorna műsorában. Bejelentette továbbá, hogy szintén ezzel a sürgősségi kormányrendelettel hoznak létre két pénzalapot: az egyik a befektetésekre készülő gazdasági szereplőket segíti majd, a másik pedig az infrastruktúra korszerűsítését tervező önkormányzatokat.

„Nem mehet így. Magyarországnak nem annyira gazdag, mint nekünk, de fejlettebb a gyógyturizmusa, miközben Romániában tízszer annyi potenciál rejlik, ha nem még ennél is több” – szögezte le Liviu Dragnea.