Dragnea az ellene tervezett merényletről, a „meghiúsult államcsínyről”, Johannis felfüggesztéséről

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 22., 10:56

„Tavaly áprilisban merényletet kíséreltek meg ellenem” – nyilatkozta kedd este az Antena 3 televízió műsorában Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Liviu Dragnea Fotó: PSD

Dragnea szerint négy külföldi férfi próbált az életére törni, akiket egy „világhírű ember fizetett meg” – tájékoztat az Agerpres.

Amikor azt kérdezték, hogy Soros Györgyre gondol-e, azt válaszolta: „Én nem gondolok őrá. Ő gondol énrám.(...) De nem tudom, hogy itt erről volt-e szó”.

Véleménye szerint Románia „részben maffiaország. A párhuzamos állam egy maffia” – mondta a PSD első embere.

A képviselőház elnöke úgy fogalmazott,

augusztus 10-én egy államcsínykísérlet történt azzal a céllal, hogy erőszakkal megdöntsék a kormányt. 

„Egy meghiúsult államcsínykísérlet tanúi voltunk (...), ezt szervezték a közösségi hálón. (...) Elfogadhatatlan, hogy Facebook-bejegyzésében az államfő a munkájukat végző csendőrök ellen uszítson (...), akik sokkal finomabban léptek fel, mint kollégáik a nyugati országokban vagy az Egyesült Államokban (...), éppen egy olyan pillanatban, amikor valami állatok kis híján meglincseltek néhány csendőrt. Azok, akik ütötték-verték azt a lányt, azok emberek voltak? Azok voltak a békés tüntetők? Ott lépett fel indokolatlanul keményen a csendőrség? (...) Erre visítson Orban, Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a többiek, hogy indítsanak eljárást a csendőrök ellen? (...)

Arról egyik sem beszél, hogy ez egy jól előkészített paramilitáris akció volt. (...) Egy államcsínykísérlet, amelynek az volt a célja, hogy erőszakkal megdöntse a kormányt, hogy beteljesüljön Iohannis kívánsága”

– mondta Dragnea. Kijelentette: beszélt telefonon Călin Popescu-Tăriceanuval, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökével, de a belügyminisztert nem hívta fel.

„Ez nem a diszpóra tüntetése volt. Ezren ha voltak külföldről. A rendezők is azonnal visszaléptek, amikor megtudták, hogy nem az fog ott történni, amit ők terveztek” – hangoztatta a PSD elnöke. Megjegyezte: augusztus 10-ét megelőzően semmilyen jelzést nem kapott a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI), hogy milyen események várhatók. „A SRI az államfőnek küldi a jelentéseket (...), és szintes semmit nem kapok” – mondta.

Liviu Dragnea véleménye szerint az augusztus 10-ei tiltakozó akciót a multinacionális cégek egy része finanszírozta.

Úgy tudja: a cégek nem csak pénzt adnak, hanem szabadnapokat is biztosítanak, és arra biztatják alkalmazottaikat, hogy vegyenek részt a tüntetéseken. Kijelentette: egyes vállalatoknak a „román állammal ellentétes gazdasági érdekeik vannak”, ám nem hagyhatják, hogy az ország eurómilliárdoktól essen el. Elmondta: kivizsgálás indult bizonyos nemzetközi cégek tevékenységét illetően. 

{K1}

Dragnea azt is közölte, hogy „nagy a forrongás” a Szociáldemokrata Pártban,

nem kizárt, hogy tüntetésbe kezdünk Johannis kapuja előtt”.

A PSD vezetője szerint a megyei vezetőktől induló kezdeményezésről a hónap végén esedékes végrehajtó bizottsági ülésen hoznak döntést. A pártelnök elmondta: a miniszterek egy része aláírta a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) összehívásáról szóló dokumentumot, hogy a testület láttamozza a költségvetés-kiigazítás tervezetét. Dragnea „megengedhetetlennek” minősítette, hogy az államfő „megpróbálja megakadályozni” a költségvetés-kiigazítást, noha elmondta: a CSAT láttamozása konzultatív jellegű.

Dragnea „türelmetlenül várja”, hogy kiderüljön, hogy mi az igazság az elnöki hivatal költségvetésével kapcsolatban, hogy igaz-e, hogy az államfőnek nincs pénze külföldi utazásokra, hogy betartották-e a törvényes procedúrákat, mert fontos, hogy megtudjuk, hogy „mi az igazság és ki manipulál”.

Kifejtette: a maga részéről azonnal felfüggesztené Johannist, de ez ügyben tárgyalnia kell a koalíció társelnökével, Călin Popescu-Tăriceanuval, aki más véleményen van. Úgy fogalmazott:

ezek erőszakkal váltják le a kormányt (...), ha továbbra is ölbe tett kézzel ülünk”.

Véleménye szerint, nincs szükség arra, hogy új miniszterelnököt nevesítsenek, és ha Johannis elutasítja a kinevezését, akkor kezdjék el a felfüggesztési procedúrát. „Ha fel akarjuk függeszteni, akkor egyszerűen felfüggesztjük” – mondta Dragnea, aki hozzátette: „fenntartások nélkül” támogatja Viorica Dăncilă miniszterelnököt.

Dragnea: október elején elfogadják az új nyugdíjtörvényt
A parlament legkésőbb október 2-ig elfogadja az új nyugdíjtörvényt – nyilatkozta kedd este az Antena 3 televízió műsorában Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. „Ez kedvezően befolyásolja majd több millió nyugdíjas helyzetét” – hangoztatta Dragnea. A pártelnök szerint a kormány már augusztus végén elfogadja és benyújtja a parlamentbe az új nyugdíjtörvény tervezetét.

{K2}