Páva Adorján 2018. augusztus 22., 08:26

A gyűlöletszítók segélyhívó száma

Illik tisztességesen tájékoztatni a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) egyik vezető erdélyi szószólóját, hiszen a korábbi Maros megyei prefektus a minap arra buzdította a román állampolgárokat, azonnal tárcsázzák az 112-es sürgősségi segélyhívó számot, ha magyar vagy székely zászlót látnak egy középületen.

A mindenkori magyarellenesség bukaresti parlamenti koronájáért foggal-körömmel küzdő Pașcan egy gyulakutai eset kapcsán élte ki újfent kisebbséggyűlöletét: a Maros megyei községben négy napon keresztül lobogott a piros-fehér-zöld zászló a polgármesteri hivatalon, mégpedig azon testvértelepülések küldöttségeinek tiszteletére, amelyek a falunapok alkalmával látogattak Gyulakutára.

Mivel a magyarországi vendégek hivatalos meghívottként érkeztek a községbe, a polgármesternek a hatályos törvények alapján jogában állt kitűzni más állam lobogóját is, de ez Pașcant nem zavarta abban, hogy ismét szégyenteljes módon kitámadjon egy magyar jellegű rendezvényt, illetve a helyi választott köztisztviselőket. Bosszantó, hergelő akciójában természetesen társra talált hivatásos feljelentő barátjában, Dan Tanasában, aki jelezte: bírósághoz fordul az ügyben.

A feszültségkeltők magasról tesznek arra, hogy a magyar jelképek kitűzését ezúttal a barátságosnak messze nem mondható romániai törvények is lehetővé tették: nekik elég egy fotó, és máris nagyobb sebességre kapcsolják a magyargyűlölet olajozottan működő gépezetét. Sőt Pașcannak nem volt elég a magyar és a székely zászló kitámadása: még az Európai Uniót jelképező zászlóba is belekötött, amelyet gyászlobogónak vélt. És persze beleszőtte mondandójába a hatalmon lévő ellenfeleket is, mondván: „az RMDSZ-esekkel a kormányon a románság nagy államférfiainak reszket a gatyájuk”.

Mindez igazából nem meglepő attól a honatyától, aki nemrég a marosvásárhelyi katolikus iskola újraalapításáról szóló miniszteri rendelet ellen is hadjáratot indított. A 112-es segélyhívó szám „bevetése” azonban már az eszement ötlet kategóriáját súrolja. A mi szemünkben persze – ahogy a gyulakutai polgármester is fogalmazott – mindez nevetséges, ám sajnos Pașcan (is) jól tudja, hogy vadnacionalista, ellenőrizhetetlen kirohanásaival mekkora babérokat arat bizonyos körökben. Ő politikusként ebből él – mégpedig a békés, kölcsönös tiszteletre alapuló magyar–román együttélésre közveszélyesen. Erre a sürgősségi esetre azonban nincs segélyhívó szám.