Gulyás Gergely: Magyarország erős és sikeres szomszédos államokban érdekelt

MTI 2018. augusztus 20., 20:15

Magyarország abban érdekelt, hogy erős és sikeres szomszédjai legyenek – jelentette ki a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott hétfői pódiumbeszélgetésen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely

Gulyás Gergely kijelentette: Magyarország annak örvendene, ha a közép-európai térség egységesen erősödne. Megállapította:

a magyar kártyát az szokta leginkább kijátszani a belpolitikai csatákban, aki nem elég erős ahhoz, hogy a saját teljesítményéből kovácsoljon maga számára politikai tőkét.

A miniszter nem tartja kedvezőnek, hogy nem erős és erősödő államok vezetőivel kell tárgyalniuk, hanem „állandó belső válságokkal, és szuverenitásproblémákkal küzdő országok vezetőivel”, de szerinte ennek nem szabad változtatnia a magyar nemzetpolitika céljain.

Közölte továbbá, hogy a magyar kormánynak feladata a határon túli jó kezdeményezések támogatása.

A kormány csak támogatni tudja például a vasárnap kezdődött Kolozsvári Magyar Napokat, megrendezni nem tudná. Mindig a rendezőktől függ, hogy egy-egy hasonló rendezvénynek milyen hozzáadott szellemi értéke van

– mondta a politikus.

A fórumot követő sajtóbeszélgetésen az MTI kérdésére Gulyás Gergely közölte: nem tudnak arról, hogy Románia változtatott volna azon az álláspontján, hogy kedvezően fogadja a magyarországi gazdasági fejlesztési program erdélyi kiterjesztését. Reálisnak nevezte, hogy a gazdaságfejlesztési programot 2019 elején hirdessék meg.

Úgy vélte, a 2019 első fél évére esedékes soros román EU-elnökség fontos feladata lesz a zavartalan ügymenet biztosítása egy olyan időszakban, amikor az európai parlamenti választások határozzák meg a politikát.

Magyarország mindig örül, ha az EU-hoz újabban csatlakozott országok valamelyike látja el a soros elnökséget – tette hozzá Gulyás Gergely. Azonban megjegyezte, hogy az EP-választások időszakában kevesebbet lehet elérni az unióban, mert mindenki a voksolásra figyel.