Tamási Zsoltot nevezték ki a marosvásárhelyi katolikus gimnázium igazgatójává

Krónika 2018. augusztus 20., 18:43

A Maros megyei tanfelügyelőség hétfőn Tamási Zsoltot nevezte ki az újonnan megalapított marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium igazgatójává – ő töltötte be a tanintézet tavaly felszámolt elődjének igazgatói tisztségét is.

Tamási Zsolt igazgatóként térhet vissza az újraalapított iskola élére Fotó: Boda L. Gergely

Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes hétfőn az MTI-nek elmondta, hétfőn volt az utolsó nap, amikor a tanfelügyelőség kinevezhette a román oktatási miniszter által tíz nappal ezelőtt újraalapított iskola igazgatóját.

A meghirdetett posztra egyedül Tamási Zsolt jelentkezett, akinek a pályázatát a római katolikus egyház is támogatta. A tanfelügyelőség igazgatótanácsa Tamásit nevezte ki szeptember 1-jei hatállyal igazgatónak – mondta.

Tamási Zsolt a 2014-ben megalapított, majd tavaly a helyi hatóságok által felszámolt római katolikus gimnáziumnak is igazgatója volt, a román korrupcióellenes ügyészség többek között ellene is vádat emelt 2017 őszén, mivel a vádhatóság értelmezése szerint törvénytelenül történt 2014-ben az iskolaalapítás. Az ügyben még nem született bírósági ítélet. Tamási Zsolt hétfőn az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni.

Vass Levente, a helyi RMDSZ elnöke Facebook-bejegyzésben közölte a Tamási Zsolt kinevezéséről szóló hírt. 

Jöhetnek a konkrét, helyi szintű lépések általa irányítva”

– fogalmazott a parlamenti képviselő.

Valentin Popa román oktatási miniszter rendelete szerint az iskola a szeptember 10-én kezdődő új tanévtől önálló jogi intézményként fog működni, azokkal a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket a tavaly megszüntetett iskolából a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolt. A katolikus iskolának továbbra is az egyháznak visszaszolgáltatott marosvásárhelyi épületegyüttes B szárnyában biztosítanak helyet, a főépületben ugyanis a román tannyelvű Unirea Főgimnázium működik.

Mint ismeretes, másfél hete miniszteri rendelettel döntöttek a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozásáról, illetve ideiglenes akkreditálásáról, az ellenzék azonban közölte: a közigazgatási bírósághoz, illetve az ombudszmanhoz fordulnak a szerintük törvénytelen lépés miatt.

A helyi hatóságok által tavaly felszámolt magyar tannyelvű oktatási intézmény újraalapítását korábban törvénnyel próbálta elérni az RMDSZ, a szociálliberális kormánykoalíció által támogatott jogszabályt azonban az alkotmánybíróság a jobbközép ellenzék óvásának helyt adva márciusban megsemmisítette. A PSD–ALDE-koalícióval a parlamentben együttműködő RMDSZ ezek után a kormánytól kérte az iskola újraalapítását.