Ki lesz Kövesi utódja? – Eddig még nem akadt jelentkező a DNA megüresedett főügyészi posztjára

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 20., 15:03

Egyelőre senki sem jelentkezett az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészi tisztségére kiírt versenyvizsgára - közölte hétfőn Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

Főügyész kerestetik

Az igazságügyi minisztérium július 27-én jelentette be, hogy újabb válogatást hirdet a DNA főügyészének kinevezése érdekében – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A szaktárca azt is közölte: a pályázási folyamat augusztus 6-a és szeptember 6-a között zajlik majd.

Az igazságügyi minisztérium honlapján közzétett ütemterv szerint a jelentkezők augusztus 24-én nyújthatják be pályázatukat.

A törvényes feltételeknek megfelelő jelöltek listáját augusztus 29-én teszi közzé, majd szeptember 3-a és 5-e között kerül sor az interjúra az igazságügyi miniszter részvételével. A szelekció eredményeit szeptember 6-án hozzák nyilvánosságra.

Ezt követően az igazságügyi miniszter elküldi javaslatát a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlegéhez. Amennyiben a CSM pozitívan véleményezi a szaktárca jelölését, akkor a miniszter az államfő elé terjeszti azt. Az ütemterv módosulhat a pályázók számának függvényében.

Az igazságügyi minisztérium korábban elutasította mind a négy, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészi tisztségét megpályázó személy jelentkezését.

A DNA-főügyészi tisztséget a következő négy ügyész pályázta meg: Florentina Mirică, a DNA korrupció-megelőzési osztályának főügyésze; Cristian Lazăr, a legfőbb ügyészség büntetőjogi kivizsgáló osztályának főügyésze; Marius Iacob, a DNA helyettes főügyésze és Elena Grecu, a DNA központi struktúrájának egyik főügyésze.

DNA-főügyészi tisztsége azután üresedett meg, hogy Klaus Johannis államfő július 9-én gyakorlatba ültette az alkotmánybíróság döntését és menesztette Laura Codruţa Kövesi főügyészt.