Belvita alakult ki a PSD-ben Ecaterina Andronescu bírálatai miatt

Balogh Levente 2018. augusztus 19., 15:46

Belső konfliktus van kibontakozóban a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párton (PSD) belül Ecaterina Andronescu volt oktatási miniszter, a párt egyik legismertebb arcának múlt hét eleji levele miatt.

Ecaterina Andronescu (archív felvétel) Fotó: TSD

Bukaresti sajtóértesülések szerint Marian Neacşu, Liviu Dragnea jobb keze felszólította a megyei pártszervezeteket, hogy közleményben határolódjanak el Andronescu levelétől, azonban a megyei vezetők többsége ettől húzódozik, mivel a politikusnő a párt egyik legismertebb és legnépszerűbb arca, és hosszú ideje tagja a PSD-nek.

Párton belüli források kiszivárogtatták, hogy Elena Craioveanu, a PSD szenátusi frakciójának Dragneához közel álló helyettes vezetője a PSD belső levelezőlistáján a kormány legfőbb ellenfelének számító Klaus Johannis államfő emberének nevezte Andronescut. Erre reagálva Niculae Bădălău, a párt korábbi ügyvezető elnöke, akit Dragnea márciusban mozdíttatott el tisztségéből, megvédte Andronescut, mondván, tisztelni kell a párt egyik legnépszerűbb politikusát, aki 26 éve a PSD tagja, és tiszteletben kell tartani a véleményszabadságot is.  Kiállt Andronescu mellett Mihai Tudose volt miniszterelnök is, aki szerint civilizált párbeszéd szükséges a pártvezetésen belül az Andronescu által felvetett problémákról.

Eközben a megyei PSD-szervezetek sem sietnek elítélni a volt oktatási minisztert.

A Vaslui, Szeben, Suceava, Hunyad és Mehedinţi megyei, valamint a bukaresti 4. és 5. kerületi pártszervezeten kívül más nem bírálta nyíltan Andronescut.

Ecaterina Andronescu pénteken arról beszélt: több száz bátorító üzenetet kapott, és helyi PSD-s politikusok is felhívták, sokan gondolkodnak hozzá hasonlóan. A párt vezetői közül azonban senki sem kereste meg. Csütörtökön egyébként megismételte bírálatait. Egy televíziós műsorban azt mondta:

a politikai érettség jele volna, ha Liviu Dragnea lemondana a pártelnöki tisztségről, és a kormányzás, valamint az ország megmentését szolgálná.

Indoklásként azt hozta fel, hogy elfogadhatatlan a párt nagyarányú népszerűségvesztése, az, hogy másfél évvel a választás megnyerését követően támogatottsága 45-ről 25 százalékosra zuhant. Úgy vélte, a párt adott már jobb teljesítményű kormányt, és lehetne a jelenleginél jobb miniszterelnök.

Mint megírtuk, Andronescu nyílt levelében a diaszpóra pénteki kormányellenes tüntetésén kirobbant erőszakra, az ország egészére kiterjedt PSD-ellenes tüntetésekre utalva úgy vélekedett: a párt „túl messzire ment”, „vesztébe rohan”, és kormányzati erőként előbb-utóbb el kell számolnia a választók előtt, nem hibáztathat mindig mást.

A szenátor felhívást intézett Dragneához és párttársaihoz, hogy „ne gyújtsák fel a PSD-t és az országot”, állítsanak egy igazi szakemberekből álló kormányt az ország élére, „amíg nem késő”. Kifejtette:

a Viorica Dăncilă vezette kormányt joggal éri kritika, valóban messze elmarad a korábbi szociáldemokrata kormányok – a Văcăroiu-, Năstase- és Ponta-kabinet – teljesítményétől.

Rámutatott: sem ő sem más párttársai nem tud azonosulni a Dăncilă-kabinettel, mert az szerinte csak egyetlen embert (Liviu Dragneát), nem pedig azt a pártot képviseli, amely „a legnagyobb szakértelemmel rendelkező kormányokat adta az országnak”.