Nem hozott nagy áttörést Merkel és Putyin németországi találkozója

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 19., 15:07

Nem sikerült egyértelmű áttörést elérnie Angela Merkel német kancellárnak és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek szombati találkozójukon a szíriai és az ukrajnai konfliktus, az Iránnal fennálló viszony és az Északi Áramlat 2 földgázvezeték ügyében.

Fotó: Bundesregierung/Kugler

A két politikus a Krím Oroszország általi bekebelezése óta először vett részt kétoldalú találkozón szombaton este, a német szövetségi kormány Berlin melletti vendégházában, a Meseberg-kastélyban. Merkel és Putyin a találkozót követően nem nyilatkozott, csupán a tárgyalások előtt tettek sajtónyilatkozatot. 

A megbeszéléseket követően Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, a felek semmilyen megállapodásra nem jutottak. 

Hozzátette, Merkel és Putyin egyaránt kizárólag kereskedelmi ügynek tekinti az Északi Áramlat 2 témáját, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna is hevesen ellenzi az orosz gáz szállítását szolgáló alternatív útvonal kiépítését. Ezért Peszkov szerint intézkedéseket kell tenni annak megelőzésére, hogy harmadik országok piacellenes, törvénytelen támadásokat indítsanak a projekt ellen. 

A találkozót megelőzően Angela Merkel arról beszélt: Németország és Oroszország egyaránt felelősséggel tartozik azért, hogy megoldódjanak a nemzetközi viszonyokat terhelő nagy válságok. Elsőként a kelet-ukrajnai helyzetet említette, aláhúzva, hogy

végre kell hajtani a válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást. 

Ugyancsak Ukrajnáról szólva leszögezte, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezetéktől függetlenül meg kell őrizni Ukrajna tranzitország szerepét az Európába irányuló orosz gázexportban.

 A német kancellár a szíriai polgárháborúval kapcsolatban kiemelte, hogy meg kell akadályozni a humanitárius katasztrófát Idlíb városában és a térségben, és az ENSZ vezetésével az egész országban be kell indítani a politikai rendezést. A 2011 óta tartó konfliktus lezárásának folyamatában végre kell hajtani az alkotmány reformját és törvényhozási választásokat kell tartani – sorolta Angela Merkel.
Tárgyaltak az iráni atomprogramról kötött megállapodásról is, amelyet a német álláspont szerint meg kell őrizni.

Vlagyimir Putyin kiemelte, hogy az ukrajnai válság lezárásában nincs alternatívája a minszki megállapodásnak, csak annak végrehajtásával lehet véget vetni a konfliktusnak. Ugyanakkor

Oroszország az ENSZ békefenntartó misszió gondolatát is hajlandó mérlegelni

– jelezte. Az orosz elnök arról is beszélt, hogy lehetségesnek tartja az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat 2 vezetékkel kapcsolatban Ukrajna tranzitország-szerepének megőrzését. A szíriai polgárháborúról szólva kiemelte: dolgozni kell a béke és a biztonság megteremtésén azon területeken, amelyekre visszatérhetnek a menekültek, köztük olyan szíriaiak is, akik Európába menekültek a hazájukból. Az orosz elnök éppen úgy, mint a német kancellár, az iráni atomprogramról szóló nemzetközi megállapodás fenntartását szorgalmazta.

Putyin részt vett az osztrák külügyminiszter esküvőjén

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat délután részt vett Karin Kneissl osztrák külügyminiszter stájerországi esküvőjén. Karin Kneissl és vőlegénye, Wolfgang Meilinger vállalkozó a dél-stájerországi Gamlitzban tartotta esküvőjét, amelyre az osztrák külügyminiszter még június eleji bécsi látogatásakor hívta meg az orosz elnököt. Putyin elfogadta a meghívást, és mintegy másfél órát jelen volt a dél-stájerországi borvidéken rendezett esküvőn és lakodalmon.

Az orosz elnök ausztriai esküvői meghívása Ausztriában és külföldön is bírálatokat váltott ki. Putyin a televíziós felvételek tanúsága szerint virágcsokorral, széles mosollyal köszöntötte a menyasszonyt, majd az orosz elnökkel együtt érkezett doni kozák kórus adott ünnepi műsort. Az orosz elnök táncra is felkérte az osztrák külügyminisztert. Elutazása előtt Putyin filctollal egy kis szívet rajzolt a menyasszony és vőlegény autójára, beleírta a pár nevét, majd aláírta a rajzot.