Háromnapos vigadalom Váradon – Érmellék ízei és termékei néven ünnepi vásárt rendeznek a partiumi város Nagyvásárterén

Kádár Hanga 2018. augusztus 18., 10:41

A magyar államalapítást és az új kenyeret ünneplik augusztus 19–21. között Nagyváradon, ahol kulturális és szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket.

A debreceni virágkarnevál idén is ott lesz Nagyváradon Fotó: MTI

Színes programkavalkád várja a nagyváradiakat és a városba érkezőket augusztus 19–21. között. Második alkalommal ünneplik meg Nagyváradon a magyar államalapítást és az új kenyeret, amelynek tiszteletére a Nagyvásártéren Érmellék ízei és termékei ünnepi vásárt rendeznek, emellett idén is sor kerül az új kenyér Szent László téri megszentelésére.

A Denagy.hu portál beszámolója szerint

Nagyvárad és Debrecen önkormányzatainak szervezésében a Szent László téren felvonulnak a Debreceni Virágkarneválról érkező virágkocsik, és fellép a 100 Tagú Cigányzenekar is.

Idén újdonságként, egy nappal később Érmellék központjába, Bihardiószegre is elgurulnak a díszes karneváli kocsik, ahol szintén számos programmal készülnek az ünnepre.

A Nagyvásártér (December 1. park) időlegesen visszakapja század eleji funkcióját és a színes események fő helyszíneként fog szolgálni. A tér nemcsak a kiváló helyi termelők jó minőségű portékáival telik meg, de a vásár idején szilágysági, kalotaszegi és hajdú-bihari néptáncos és népzenei produkciókat is megtekinthetnek a háromnapos ünnepi alkalomra kilátogatók.

A vasárnap, augusztus 19-én szervezett családi napon bábjáték és gyermekfoglalkozások várják a kicsiket, majd augusztus 20-án délután, 16.45-kor néptáncosok kíséretében innen vonulhatnak át az ünneplők a Szent László téren megszervezett kenyérszentelésre.

A Szent László Napokat is szervező Szent László Egyesület Petőfi Sándor János vitézét hozza el az érdeklődőknek bábjáték formájában, a Kolozsvári bábjátszó tér vidám vásári hangulatot árasztó, 45 perces előadásában pedig mesemondás, „képmutogatás”, bábjáték keveredik majd, amelybe a közönséget is bevonják. Az előadást hajdan Kovács Ildikó rendezte.

A pásztorfaragások világától, a mézeskalács huszároktól a rongyból készült török babákig számos kincset ígérnek azoknak, akik kilátogatnak vasárnap 11 órára a Nagyvásártérre a Szent István-napi ünnepi vásárra.

A Kárpát-medencére kiterebélyesedett Magyarok Kenyere jótékonysági kezdeményezésre gyűjtött búza, illetve az abból őrölt liszt az alapanyaga annak a mintegy 300 kilogrammos kenyérnek, amit a város főterén a történelmi magyar egyházak képviselői megáldanak, megszentelnek, és amiből minden jelenlévő kap majd kóstolót a Szent László Egyesületnek, a Magyar Polgári Egyesületnek és az Érmelléki Gazdák Egyesületének köszönhetően.

Az Európa legjobb fesztiváljai között számontartott Debreceni Virágkarnevál idén 13. alkalommal látogat el Nagyváradra augusztus 21-én.

Az ünnepi menetben öt virágkocsi vonul majd fel: Bihar és Hajdú-Bihar, Nagyvárad és Debrecen közös alkotása, a Szent Koronát ábrázoló mű, valamint az Aqvatikum és a Fórum kocsija is. Aznap este 20 órától a Szent László téren a Nagyvárad és Környéke Idegenforgalmát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) szervezésében a Magyar Örökség díjas 100 Tagú Cigányzenekar lép fel.

Augusztus 22-én Érmellék központjába, Bihardiószegre is ellátogatnak a virágokból készült szobrok, ahol számos kulturális programmal, érmelléki énekesek és rockzenekarok fellépésével, illetve az érmelléki települések néptáncegyütteseinek bemutatóival készülnek a karneválra. Délután öt órától kezdődik a felvonulás a diószegi futballpályától a bihardiószegi határőr laktanyáig. A virágkocsikat a paptamási Odyssey mazsorettcsoport, az érsemjéni Fantázia mazsorettcsoport, a diószegi Gróf Széchenyi huszárszázad és további érmelléki huszárcsapatok vezetik.

Este fél héttől a nagyváradi Celelalte Cuvinte tagjai zenélnek, illetve kilenc órától az Ismerős arcok együttes koncertezik majd.

A két város közös virágkocsija ez alkalommal Nagyvárad, illetve Debrecen legnagyobb jelentőséggel bíró épületeinek egyikét mutatja be: az 1899 és 1900 között épített Nagyváradi Állami Színházat, valamint a XIX. század derekára elkészült debreceni Csokonai Színházat. Bihar Megye és Hajdú-Bihar Megye önkormányzatainak közös virágkocsija pedig az érmelléki borkultúra és a magyar népi hagyományok együttesét jeleníti meg egy vigadalom életképébe sűrítve.

Szoboravatás Kolozsváron                                                                                            Kolozsváron augusztus 20-án többek között szoboravatással ünnepelnek a Donát úti Szent István-templomban, a búcsú keretében: Szent István szobrát Vetró András készítette. Ugyanakkor a Kolozsvári Magyar Napokon hagyományosan megtartják a Szent István-napi Néptánctalálkozót amelynek keretében kedden 18.15-től népviseleti felvonulás és tánckavalkád lesz Kolozsvár belvárosában (útvonal: Heltai Alapítvány székhelye – Béke tér – Jókai utca – főtéri nagyszínpad), amelyet néptáncgála követ a Főtéren.