Csángó ízek, táncok a Gyimesekben

Bede Laura 2018. augusztus 19., 14:07

A szokások, hagyományok előtt tisztelegnek az augusztus 24–26. között a Gyimesekben szervezendő 13. csángó túróspuliszka-fesztiválon.

A csángó puliszka sem a robbanékonysága miatt lett híres Fotó: Gecse Noémi

A Gyimesekben ugyanis nagyon sok a kalibás. Az esztenákon élnek, itt állítják elő ízletes termékeiket. A Hargita megyei Hidegségben szervezett fesztivál lehetőséget nyújt számukra, hogy felvonultassák és értékesítsék termékeiket, a túró és a sajt megannyi változatát.

A tapasztalat pedig azt mutatja: jelenlétük nem hiábavaló. Az érdeklődés egyre nagyobb, az látogatók a kóstolgatástól kedvet kapnak, és vásárolnak is

– olvasható a szervezők közleményében.

A bukaresti magyar adás csapata immár ötödik alkalommal fő médiatámogatója és társszervezője a rendezvénynek. Fél évszázados szalagtárának a Gyimesekben rögzített részét hagyományosan szabadtéri vetítés keretében mutatja be a szerkesztőség. Így az első Gyimesi Csángó Fesztiválból (1973), az első gyimesközéploki kórustalálkozóról szóló riportból (1974), illetve egy 1974-ben lefilmezett gyimesi lakodalomról szóló riportból láthatnak részleteket az érdeklődők. Műsorra kerül továbbá egy, a 70-es évekből származó gyimesi csángó dalcsokor is.

Augusztus 24-én reggel Máriaút-gyalogtúrával indul a fesztivál. A nap folyamán szerveznek lovasszekerezést az esztenára, valamint népi mesterek is bemutatkoznak: a bundakészítés és a kovácsmesterség fortélyait leshetik el tőlük az érdeklődők. 11 órától egy igen időszerű témáról, a biovédjegyekről szerveznek konferenciát a Gyimes-völgyi gazdák számára: hogyan kaphatják meg a helyi termékek a székely termék védjegyet? A programban továbbá szerepel kaszálóverseny, tábortűz, táncház.

Másnap kenyérdagasztással indul a program, hogy később a résztvevők megismerkedhessenek a kenyér, sőt a kenyérpalacsinta sütésével is. Bemelegítésként

a fesztivál fő napjára idén puliszkafőző tanfolyam kap helyet a programban.

Reggel kirakodnak a helyi termelők, és délelőtt Gyimesi hétköznapok címmel képkiállítás nyílik. Az érdeklődők kerékpárversenyen, gyalogtúrán, kézműves foglalkozáson vehetnek részt, délután 5 órától pedig kezdődik a zenés szórakozás.

A fellépők között szerepel Páli Petra és zenekara, illetve a Geri Betli Duó. Az idei fesztivál sztárvendége, a legendás BONEY M este 9 órától lép színpadra.

A fesztivál fő napján, augusztus 26-án reggel fúvószenekar ébreszti a falut: így hívják meg a 11 órakor kezdődő puliszkafőző versenyre az embereket. Az eredményhirdetés után a népzene és néptánc kapja a főszerepet a színpadon. Olyan hagyományőrzők lépnek fel, mint a hidegségi hagyományőrző gyermektánccsoport, az Ordasok néptánccsoport, a csíkszentdomokosi Tenyeres-Talpas néptánccsoport, a gyergyóújfalvi Katorzsa néptáncegyüttes, a hévíz-györki Aranyalma hagyományőrző együttes, hévízgyörki hagyományőrző egyesület népdalköre, illetve a Tatros Part néptánccsoport és a Gyimesvölgye Férfikórus. Lesz stand-up comedy András Előddel, majd utcabál és tűzijáték zárja a csángó túróspuliszka-fesztivált.