„Bűnözők nélküli közéletet” kampány: 800 ezer támogató aláírásnál tartanak

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 15., 22:27

800 ezer aláírás gyűlt össze eddig a Bűnözők nélküli közéletet elnevezésű polgári kezdeményezés keretében, amellyel a cél alkotmányba foglalni, hogy bűnvádi perben jogerősen elítélt személyek ne tölthessenek be köztisztséget.

Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna szerdán hangsúlyozta, ötszázezer aláírásra van szükség ahhoz, hogy polgári kezdeményezésként terjesszék a parlament elé az alkotmánymódosító tervezetet, de ennél sokkal több,

mintegy 800 ezer aláírást gyűjtöttek eddig, és a másik fontos feltételt is teljesítették, azaz 21 megyében sikerült meghaladniuk a húszezer aláírásos küszöböt.

Dan Barna hozzátette, augusztus végéig folytatják a kampányt, céljuk legalább 24-25 ezer aláírást gyűjteni minden megyében, hogy abban az esetben is legyen meg a szükséges számú kézjegy, ha ezek ellenőrzése során néhányat érvénytelenítenek.

Az USR elnöke elmondta, néhány megyében adódtak problémáik, Tulceán és Aradon például a helyi önkormányzat leromboltatta az aláírásgyűjtők sátrát.

Az alkotmánymódosítás kezdeményezői a következő bekezdéssel egészítenék ki az alaptörvény 37. cikkelyét:

Nem választhatók meg a helyi közigazgatásba, képviselőházba, szenátusba és államelnöki tisztségbe olyan állampolgárok, akiket szándékosan elkövetett bűncselekmények miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, amíg valamilyen okból kifolyólag ( pl. amnesztia, kegyelem vagy törvénymódosítás) az ítélet hatásai meg nem szűnnek”.

Az MTI hírügynökség közleményében emlékeztet: hivatalosan nem az ellenzéki (a korrupcióellenes tüntetéseket szervező) civilek által 2016-ban alapított USR terjesztené a parlament elé az alkotmánymódosító törvényjavaslatot, hanem egy 19 tagú kezdeményező csoport, amelyhez az USR hívein kívül a Romániai Németek Demokratikus Fórumának és a Rezistenta (Ellenállás) Egyesületnek a tisztségviselői is csatlakoztak.

Romániában kétharmados parlamenti többség, valamint érvényes és eredményes népszavazás szükséges az alkotmánymódosításhoz. Magát az alkotmánymódosító törvénytervezetet az USR parlamenti pártként is előterjeszthette volna, a csaknem egymillió aláírással azonban saját, hétszázalékos parlamenti erejét meghaladó politikai súlyt adott a kezdeményezésnek, a márciusban kezdődött, fél éven keresztül tartó aláírásgyűjtési kampány a korrupcióellenes demonstrációk szervezését is segítette.