Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó: több mint kilencszáz résztvevő a keddi megnyitón

MTI 2018. augusztus 14., 22:32

Több mint kilencszáz résztvevővel kezdődött el kedden este a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó (CSIT), a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye legnagyobb ifjúsági rendezvénye.

Értéknek tekintik a fiatalságot

A 14 és 30 év közötti fiatalokat megszólító, szombatig tartó rendezvény keretében három korcsoportba osztják a résztvevőket, akik számára délelőttönként lélekindító előadásokat tartanak, amelyeket kiscsoportos beszélgetések követnek.

Szó lesz többek között a párkapcsolatról, a házasságról és a papi hivatásról.

Délutánonként műhely-foglalkozásokra, sport - és szabadidős tevékenységekre várják a fiatalokat. A találkozó mottójául a „Táruljatok fel örök kapuk, hadd vonuljon be a dicsőség királya!” bibliai idézetet választották.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára köszöntésében arra biztatta a jelenlévőket, hogy erősödjenek meg önbizalomban és hitben, hogy amikor hazamennek a találkozóról, sugározzon belőlük a CSIT ereje.

Tamás József segédpüspök elmondta:

a Gyulafehérvári Főegyházmegye az ifjúság évének nyilvánította a 2018-as esztendőt, mert értéknek tekinti a fiatalságot.

Az idei CSIT mottóját idézve arra biztatta a jelenlevő fiatalokat, hogy nyissák meg a lelkük kapuit, és engedjék bevonulni az istent az életükbe.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke azt kérte a CSIT-en résztvevő fiataloktól, hogy váljanak közösségeik kovászává.

Amint  az a megnyitón elhangzott, a CSIT megszervezését a magyar kormány támogatta.