Bukarestnek maga felé hajlik a keze – tiltakozik az RMDSZ önkormányzati tanácsa a költségvetés-kiegészítés ellen

Bálint Eszter 2018. augusztus 14., 10:53

Az önkormányzatok pénzügyi keretének a 2017-es szintre való maradéktalan visszaállítását, valamint a helyi és megyei infrastrukturális fejlesztésekhez szükséges pénzalapok biztosítását követeli tiltakozó közleményében az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa.

Leszavazva. A kormány figyelmen kívül hagyja a helyi közösségek fejlesztési terveit Fotó: Barabás Ákos

A költségvetés-kiegészítés újra ellehetetleníti a helyi önkormányzatokat – hívja fel a figyelmet hétfői tiltakozó közleményében az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa. Mint fogalmaznak, tiltakoznak amiatt, hogy

Bukarestnek ismét erőteljesen saját maga felé hajlik a keze, a csaknem hatmilliárd lejnyi költségvetés-kiegészítési összeg több mint négyötödét a központi költségvetésben tartva”.

A szövetség szaktestülete rámutat, a mindössze egyötödnyi hozzájárulás a helyi tanácsok költségvetéséhez a múlt év végén ellehetetlenített önkormányzatok működési költségeit és béralapját csaknem 90 százalékban kipótolja ugyan, ám hatalmas űrt hagy például a megyei önkormányzatok hatáskörébe utalt gyermekvédelmi rendszer finanszírozásában.

{K2}

„A tavaly év végén körvonalazódó felelőtlen közpénzügyi ámokfutás folytatásaként most nemcsak a legvédtelenebbek maradnak támogatás nélkül, de bármiféle országprojekt vagy vízió hiányát is tükrözi, ezzel egyidejűleg lesöpörve, figyelmen kívül hagyva a helyi közösségek fejlesztési terveit is. Az alkalmazottak végelkeseredésükben komolyan fontolgatják a sztrájk és a tüntetés lehetőségét” – hangsúlyozza közleményében az önkormányzati tanács.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a 2017 végén bevezetett, a helyi önkormányzatok bevételeit jelentősen megtépázó fiskális „reform” okozta blokád feloldására a kormány mai napig sem dolgozott ki megfelelő kompenzációs rendszert, így a helyi közösségek által kezdeményezett fejlesztések mind leálltak.

{K1}

„Tiltakozunk az ellen, hogy a kormány továbbra is semmibe veszi Románia – 1997-ben ratifikált – Helyi Önkormányzatok Európai Chartájában vállalt kötelezettségeit, folyamatosan arra kényszerítve az önkormányzatokat, hogy Bukarestben kilincseljenek mindennapi feladataik ellátása érdekében. Ezért felszólítjuk Románia kormányát, a román politikai pártokat és az önkormányzatok romániai képviseleti testületeit, hogy járjanak el valamennyi önkormányzat pénzügyi keretének a 2017-es szintre való maradéktalan visszaállítása, valamint a helyi és megyei infrastrukturális fejlesztésekhez szükséges pénzalapok biztosítása érdekében” – szögezi le az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa.

Amint arról korábban írtunk, a tervezett büdzsékiegészítés legnagyobb haszonélvezői a pénzügy, a belügy és az egészségügy, míg a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a kutatási és az energetikai tárca veszít a legtöbbet.

{K3}