A költségvetési hiánycél túllépésének veszélyére figyelmeztet a Pénzügyi Tanács

Krónika 2018. augusztus 13., 17:37

Jelentős a veszélye annak, hogy Románia nem tudja tartani a tervezett 3 százalékos költségvetési hiánycélt – figyelmeztet a bukaresti Pénzügyi Tanács féléves jelentése.

A testület közölte, a költségvetés-kiigazítás után közzétett 2,97 százalékos GDP arányos hiány annak az eredménye, hogy felfele kiigazították, és valószínűleg eltúlozták a hazai össztermék (GDP) nominális értékét.

A dokumentum szerint a költségvetés idei kiigazításakor a pénzügyi felelősség törvényének egyetlen előírását sem tartották tiszteletben, kivéve azt, hogy a deficitet a GDP arányaként kell megadni.

A Pénzügyi Tanácsnak az Agerpres hírügynökség által ismertetett jelentése szerint a költségvetés kiigazítása az államkassza nominális hiányát 1,1 milliárd lejjel növeli, olyan körülmények között, hogy a bevételek 6,4 milliárd lejes, a kiadások 7,5 milliárd lejes növekedését irányozza elő. A hiánycél csak azért tartható – vélik a szakemberek –, mert a GDP nominális értékét 31,7 milliárd lejjel felfele igazították.

A Pénzügyi Tanács azonban túlzottan optimistának tartja a gazdaság 5,5 százalékos reálértékű bővülését, amelyet a stratégiai és prognózisbizottság terjesztett elő, ha figyelembe vesszük, hogy az első negyedévben 4 százalékos növekedést regisztráltak és ehhez képest a második negyedévi gazdasági mutatók sem jeleznek jelentős változást. A Pénzügyi Tanács számításai szerint a valós növekedés 1,5-2 százalékponttal elmarad a bizottság prognózisától, ami 930 milliárd lej körüli GDP-t jelentene. A testület úgy véli, az össztermék eme szintje azt jelentené, hogy a GDP-arányos költségvetési hiány legalább öt bázisponttal meghaladná a kitűzött 2,97 százalékos szintet.