Száz kilométernyi autópálya átadásával járulna hozzá a centenáriumi ünnepségekhez a CNAIR

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 12., 15:10

Száz kilométernyi autópálya használatba adásával kíván hozzájárulni a nagy egyesülés századik évfordulójának megünnepléséhez a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a vállalat vezérigazgatója, Narcis Neaga.

A CNAIR útjai kifürkészhetetlenek Fotó: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

„A szállításügyi minisztériumnak és a CNAIR-nak is hozzá kell járulnia valamilyen módon a centenáriumhoz, ezért tűztük ki célul legalább 100 km-nyi autópálya átadását az év végéig. Aztán hogy végül 106 vagy 104 lesz, nem fontos, de el kell érnünk a 100-at” –  fogalmazott.

A vezérigazgató hozzátette,

terveik szerint év végéig átadják a forgalomnak az Aranyosgyéres-Marosugra-Marosvásárhely sztrádaszakasz 1-es és 2-es, illetve a Lugos és Déva közötti autópálya-szakasz 3-as és 4-es jelzésű részét.

„Ugyanakkor befejezzük a Szamoson átívelő hidat, hogy össze tudjuk kötni a tordai csomópontot a Gyalu és Magyarnádas közötti, csaknem 9 km-es szakasszal, amely már elkészült és átvettük, de még nem adtuk használatba. Nagyjából ezek lennének. Ha ezekhez még hozzáadjuk a már átadott két pályaszakaszt (a Szászsebes és Torda közötti sztráda 3-as és 4-es jelzésű részét - szerk. megj.), elérjük a kicsivel több mint 100 km-t” – fogalmazott.

A CNAIR vezérigazgatója elmondta még, a Nagyszeben-Piteşti autópálya vélhetően 2023-ra készül el teljesen,

Nagylak és Nagyszeben, illetve Piteşti és Konstanca között azonban már 2020-tól sztrádán közlekedhetünk.

A Szászsebes és Torda közötti sztráda 1-es és 2-es jelzésű része jövőre fog elkészülni – tette hozzá. Narcis Neaga becslései szerint 2025-2030-ra várható, hogy autópályák fogják összekötni az ország történelmi régióit.