Egyelőre kettőt vettek őrizetbe a csendőrökre támadó huligánok közül

Krónika 2018. augusztus 12., 11:51

Tizenkilenc személyt hallgattak ki, és kettőt őrizetbe vettek a péntek esti bukaresti kormányellenes tüntetésen történt rendbontásokkal kapcsolatban – közölte a fővárosi rendőrség.

Fotó: Agerpres

A szombati nap folyamán összesen 19 személyt hallgattak ki az ügyészek, és a kihallgatásokkal párhuzamosan végignézték az erőszakba torkollt eseményekről készült felvételeket is.

Mindezek alapján vasárnap elrendelték egy 24, illetve egy 30 éves fiatalember őrizetbe vételét.

Hatósági közeg bántalmazása és közrendháborítás miatt vizsgálódnak ellenük, és előzetes letartóztatásukat kérik a bíróságtól. Sajtóinformációk szerint az őrizetbe vettek egyike rátámadt a tüntetők közé keveredett két csendőrre, és brutálisan ütlegelte-rúgta őket. A férfit állítólag akkor fogták el, amikor távozni akart az országból. 

Pénteken a nyári szabadságuk idején külföldről hazatért vendégmunkások, a román diaszpóra tagjai szerveztek tüntetést korrupcióellenes jelszavakkal a bukaresti kormányépület előtt, a Dăncilă-kormány leváltását követelve. A sok tízezer tüntető közé provokátorok vegyültek, a csendőrség pedig órákon keresztül könnygázzal és vízágyúval próbálta megfékezni a rendbontókat, majd éjszaka erővel kiszorította a tüntetőket a térről.